Zašto svi stavljaju šibice u svoje posude za biljke?

Lifestyle 20. tra 202422:40 0 komentara
Pexels/ilustracija

Funkcionira li to doista ili je to lažna vijest?

Svatko tko na terasi ili u vrtu drži cvjetnice zna da je proljeće trenutak kada se mora posvetiti maksimalna pažnja.

Ispravna hidratacija, odgovarajuća prehrana za tlo, obrezivanje i presađivanje većih biljaka u lonce sve su to mjere opreza koje će biljkama jamčiti zdravo i bujno cvjetanje, piše Novi list.

Stoga ne čudi da su u ovom razdoblju na društvenim mrežama u modi trikovi i lijekovi koji obećavaju da će učiniti čuda za zdravlje vaših cvjetnica.

Jedan od “botaničkih savjeta” tiče se mogućnosti pretvaranja običnih šibica u gnojiva za biljke i repelente protiv sitnih insekata, ali djeluje li to doista?

Šibice kao gnojivo…

Šibice nisu ništa više od drvenih štapića čiji je jedan kraj prekriven zapaljivim kemikalijama koje se mogu zapaliti trenjem.

Prisutnost voska (parafina) na “glavi” omogućuje kemijskim spojevima da ostanu bezopasni do trljanja, koje se događa o abrazivnu površinu – kao što je brusni papir.

Ideja je da se šibice zabodu u tlo kako bi otpustile kemikalije i time osigurale hranu biljci.

Ima čak i onih koji predlažu ostaviti šibice da se natapaju u vodi, tako da ispuste kemijske tvari od kojih je glava napravljena u tekućinu, a zatim tu vodu koristiti za biljke.

U stvarnosti, ovaj prijedlog nema znanstvenu osnovu i nema dokaza da prisutnost šibica u tlu može donijeti stvarne koristi biljkama.

Nadalje, koncentracije kemijskih spojeva u šibicama toliko su zanemarive da biste morali napuniti staklenku šibicama da biste se nadali stvarnom poboljšanju.

…i protiv parazita

Ideja da šibice mogu otjerati neke parazite kao što su mušice, lisne uši… također se temelji na svojstvima kemijskih tvari koje čine njihove glave i, posebno, na mirisu koji te tvari ispuštaju i koji bi neugodan za insekte.

Čak ni u ovom slučaju, međutim, ne postoji znanstvena osnova koja pokazuje učinkovitost šibica kao repelenata.

Još jednom se radi o lažnim vijestima koje kruže društvenim mrežama kako bi dobile veću vidljivost i lajkove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!