Zašto vas psi ližu i što to znači?

Magazin 27. ožu 202406:45 0 komentara
Pexels

Jednostavan znanstveni odgovor bio bi da je ljudska koža slana, a psi vole slan okus naše kože. Antropomorfni odgovor bi bio da psi poručuju da im se sviđate. Koji je točan? Ponaša li se vaš pas prema vama samo kao prema soli ili ste dobili poljubavc od vašeg psa?

Općenito, lizanje je način na koji vaš pas komunicira i uči više o svijetu. Razlog zbog kojih vas pas može polizati ovisi o životinji, situaciji i osobi koju liže.

Žele okus

Psi primaju senzorne informacije o predmetu koji ližu. Na primjer, psi ližu hranu kako bi osjetili okus i odlučili žele li – ili ne – zagristi navedeni predmet. Kada je riječ o ljudima, nekim psima može se svidjeti okus soli i vjerojatnije je da će lizati ljude dok plaču ili se znoje. Neki vas psi mogu lizati i kad vam je koža mokra, primjerice kad ste upravo izašli iz tuša.

Pas vam može polizati lice ili ruke nakon što jedete kako bi očistio sve što niste obrisali ubrusom. Ako imate malu djecu, vaš pas će se možda morati dodatno potruditi. Ovdje psi obavljaju dvostruku dužnost u čišćenju osobe ili djeteta i kušanju ljudske hrane.

Žele bolje njuškanje

Vlaga iz pseće sline može reaktivirati neke hlapljive spojeve preostale u osušenim ostacima, poput osušene sline ili urina. Psi mogu lizati nečije ruke ako namirišu ostatke hrane na njima. Nakon što pas poliže ostatak, ostaci hlapljivih spojeva ponovno se oslobađaju u zrak i mogu psu pružiti dodatne mirise.

Tako pozdravljaju

Neki psi mogu lizati druge kao dio svog ponašanja kada pozdravljaju, kada im je ugodno i kada su sretni što vide određenu osobu. Umjesto da bulje u svog vlasnika kako bi privukli pozornost, neki su naučili koristiti lizanje kao način da privuku nečiju pozornost. Većini ljudi je teško ignorirati psa koji ih liže i imat će neku vrstu reakcije, bilo da je pozitivna (gledanje, razgovor ili maženje psa) ili negativna (odmicanje).

Pokazuju svoju submisivnu stranu

Štene ili drugi podređeni pas može lizati samouvjerenijeg ili asertivnijeg odraslog psa kao način da ga umiri. Taj se instinkt može prenijeti i na osobu za koju nisu sigurni kako ih doživljava. Ovdje demonstriraju: “Ne znam gdje sam s tobom i sviđam li ti se ili ne, pa ću te ulizati da ti pokažem da nisam prijetnja da se ne ljutiš zbog mi.”

Je li u redu da vas pas liže?

Većina pasa će vas lizati po šakama ili rukama, po nogama ako nosite suknju ili kratke hlače ili po licu ako ga mogu dohvatiti. U većini slučajeva, u redu je da pas liže osobu, sve dok se osoba slaže s tim.

Kada nije u redu da vas pas liže?

Ako je osoba alergična na pseću slinu, oslabljenog imuniteta ili jednostavno ne voli lizanje, pas je ne bi trebao lizati. Osobe koje su alergične na pseću slinu trebaju odmah oprati polizano područje ili ga obrisati maramicom za dezinfekciju koja je sigurna za kožu. Psi ne bi smjeli lizati otvorene rane osobe, osobito ako su imunokompromitirani, jer brojne bakterije, poput klostridije, enterokoka i streptokoka, mogu živjeti u ustima psa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!