Zašto žvakaće gume bez šećera stvaraju plinove?

Lifestyle 17. velj 202422:10 0 komentara
Pexels

Žvakaće gume bez šećera mogle bi biti dobre za vaše zube, ali ne i za vaša crijeva.

Sorbitol je šećerni alkohol koji se koristi u bombonima i žvakačim gumama bez šećera, a prirodno se i u nalazi u različitom voću, piše Newsweek.

Obično se sorbitol razgrađuje u crijevima, a samo visoke doze sorbitola uzrokuju probleme.

Međutim, ako se sorbitol ne može razgraditi, on prolazi kroz tanko crijevo do debelog crijeva gdje ga druge vrste bakterija razgrađuju fermentacijom.

Ovaj proces fermentacije rezultira stvaranjem plinova, što dovodi do nadutosti, pa čak i proljeva.

Jedno rješenje za intoleranciju na sorbitol kod ljudi moglo bi se liječiti pomoću lijeka koji se zove mesalazin (5-aminosalicilat), koji se obično koristi u borbi protiv ulceroznog kolitisa, Crohnove bolesti i drugih upalnih bolesti crijeva.

Ovaj lijek djeluje na sličan način kao bakterije koje proizvode butirat kod miševa, obnavljajući niske razine kisika u crijevima u kojima se razmnožavaju bakterije Clostridia.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!