FOTO | Neobično i zastrašujuće otkriće na gotovo netaknutom otoku

Znanost 22. ožu 202308:57 0 komentara
Fernanda AVELAR / AFP / Profimedia

Malo je mjesta na Zemlji tako izoliranih kao što je otok Trinidad u Karipskom moru. Geologinja Fernanda Avelar Santos bila je zaprepaštena kada je pronašla uznemirujući znak ljudskog utjecaja na inače netaknuti okoliš - stijene nastale od nagomilanog plastičnog otpada u oceanu.​

Fernanda Avelar Santos je prvi put otkrila plastične stijene 2019. kada je otputovala na otok kako bi istražila temu za svoj doktorski rad – klizišta, erozije i druge geološke rizike.

Radila je u blizini zaštićenog prirodnog rezervata poznatog kao Plaža kornjača, najvećeg područja za razmnožavanje ugrožene zelene kornjače na svijetu, kada je naišla na neobične plavo-zelene stijene. Znatiželjna, nakon dvomjesečne ekspedicije dio stijena ponijela je sa sobom u laboratorij.

Analizirajući ih ona i njezin tim identificirali su uzorke kao novu vrstu geološke formacije koja je nastala spajanjem materijala i procesa koje je Zemlja koristila za stvaranje stijena milijardama godina, ali s novim sastojkom – plastičnim otpadom.

“Zaključili smo da ljudska bića sada djeluju kao geološki faktori i utječu na procese koji su prije bili potpuno prirodni, poput stvaranja stijena”, rekla je za AFP.

“Uklapa se u ideju antropocena o čemu znanstvenici ovih dana puno govore – geološkoj eri u kojoj ljudska bića utječu na prirodne procese na planetu. Ova vrsta plastike nalik kamenu bit će sačuvana u geološkim zapisima i označit će antropocen.”

Fernanda AVELAR / AFP / Profimedia

Rajski otok

Otkriće ju je uznemirilo, rekla je Santos, profesorica na Sveučilištu savezne države Paraná u južnom Brazilu.

Ona opisuje da je Trindad “poput raja”: prekrasan tropski otok čija ga je udaljenost učinila utočištem za razne životinjske vrste – morske ptice, endemske ribe, gotovo izumrle rakove, zelenu kornjaču itd.

Jedina prisutnost čovjeka na ovom otoku koncentrirana je u maloj brazilskoj vojnoj bazi i znanstveno-istraživačkom centru.

“Čudesno je”, rekla je. “Zato je bilo toliko užasavajuće pronaći ovako nešto – i to na jednoj od ekološki najvažnijih plaža.”

Vratila se na otok krajem prošle godine kako bi prikupila više primjeraka i dublje istražila fenomen.

U nastavku istraživanja otkrila je da su slične plastične formacije nalik stijenama već otkrivene i na drugim mjestima, uključujući Havaje, Britaniju, Italiju i Japan. No, otok Trindad najudaljenije je mjesto na planeti koje su dosad pronašli, rekla je.

Boji se da će stijene, erodirajući, isprati mikroplastiku u okoliš i dodatno zagaditi prehrambeni lanac otoka, piše Science Alert.

Glavni sastojak kamenja koje je Santos otkrila, bili su ostaci ribarskih mreža. No, oceanske struje nanijele su i obilje boca, kućnog otpada i drugog plastičnog smeća iz cijelog svijeta na otok, rekla je.

Trindad je “najnetaknutije mjesto koje sam ikad vidjela”, rekla je. “Vidjeti koliko je ranjiv na smeće koje zagađuje naše oceane pokazuje koliko je problem raširen u cijelom svijetu.”

Fernanda AVELAR / AFP / Profimedia

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.