Istraživači: Domaći psi vjerojatno ne šire koronavirus

Znanost 22. velj 202116:32 0 komentara
pas, psi, kućnim ljubimci
Foto: Pixabay/ilustracija

Istraživači su u Španjolskoj i Njemačkoj proveli istraživanje koje je pokazalo da je malo vjerojatno da će domaći psi pridonijeti prenošenju i širenju virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19. Nakon što je koronavirus zabilježen u nekoliko životinjskih vrsta među kojima su i psi i mačke, istraživači su odlučili istražiti jesi li domaći psi osjetljivi na virus i mogu li utjecati na širenje virusa u zajednici.

U istraživanju je sudjelovalo 40 pasa s plućnim patologijama i 20 zdravih pasa iz kućanstava u kojima je najmanje jedan član zaražen. Kao što je objavljeno u časopisu Veterinary Research, svi psi uključeni u studiju bili su negativni na koronavirus, ali jedan je imao antitijela.

VEZANE VIJESTI

Istraživači ističu da nalazi sugeriraju da bi, čak i u slučaju infekcije pasa SARS-CoV-2, virus bio slabo prenosiv.

Od izbijanja pandemije koronavirus je potvrđen kod nekoliko životinjskih vrsta, uključujući pse, mačke, tigrove, lavove, kune i tvore. No, neke studije su pokazale da psi koji su živjeli sa zaraženim vlasnicima nisu imali antitijela na covid-19, što sugerira da domaći psi možda nisu čak niti nositelji virusa, piše News medical.

“Psi se trenutno smatraju manje osjetljivim domaćinima za SARS-CoV-2 od mačaka ili kuna. Međutim, veterinari u Španjolskoj primijetili su porast agresivnih plućnih patologija kod pasa tijekom pandemije covida-19, a koji nisu reagirali na uobičajeni antibiotski tretman”, ističu istraživači.

Osim toga, istraživači su naglasili da niti u jednom slučaju psi nisu imali pozitivan rezultat na testu. Čak i kod onih pasa kod kojih su otkrivena antitijela na koronavirus, test na covid je bio negativan. Ovakvi rezultati sugeriraju da čak i u slučaju zaraze koronavirusom, psi neće igrati veliku ulogu u prijenosu samog virusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.