Koja ptica je najbrža?

Lifestyle 04. srp 202421:57 0 komentara
Koja ptica je najbrža?.
Pixabay

Postoji cijeli niz ptica koje iznimno brzo lete, no jedna od njih je ujedno i najbrža životinja na planeti.

Sivi sokol može postići brzine od preko 320 kilometara na sat

Sivi sokol može postići te vrtoglave brzine samo kada izvodi manevar poznat kao lovno saginjanje, navodi Ifl science.

Lovno saginjanje u biti je manevar slobodnog pada koji sokol koristi da uhvati svoj plijen. Uzdižući se u visinu daleko iznad svoje žrtve, sivi sokol uvlači svoja krila kako bi osigurao što aerodinamičniji oblik prije nego krene strmoglavo padati gotovo ravno prema dolje.

Djelić sekunde prije nego što stigne do cilja – bilo na zemlji ili u zraku – sokol raširi krila kako bi zaustavio pad i promijenio smjer. Najveća brzina koju je ikad postigao sivi sokol u lovu je 389,46 kilometara na sat, a postigla ju je ptica po imenu Frightful iz savezne države Washington.

U normalnom letu, najbrža ptica je crna čiopa

Međutim, usprkos njihovoj okomitoj brzini, sivi sokol ne može se mjeriti s crnom čiopom kada je riječ o redovnom letu s pomoću krila. Tijekom udvaranja  ove male ptice mogu doseći zavidne brzine. Najbrži čiopin let ikad zabilježen iznosio je 111,6 kilometara na sat.

Iako je ovo najveća brzina koja je pouzdano izmjerena kod ptica u ravnom letu, široko se smatra se da bi bjelorepka – također čiopa – mogla ići puno brže, s nepotvrđenim izvješćima koja sugeriraju da može razviti brzinu od 169 kilometara na sat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!