Rubovi naše galaksije se izobličuju. Znanstvenici otkrili krivca

Magazin 28. ruj 202310:44 0 komentara
Unsplash

Neporavnate tamne tvari moguće su objašnjenje za iskrivljenja na rubovima Mliječne staze, prema novoj studiji.

Prethodno, znanstvenici su smatrali da je Mliječna staza ravni disk s dva spiralna kraka koja povlače zvijezde prema središnjoj osi. Međutim, mjerenja provedena od sredine 20. stoljeća pokazala su da galaksija ima neobjašnjive izvanredne deformacije.

Ove deformacije se uglavnom pojavljuju na granicama naše galaksije, gdje se neka područja savijaju prema dolje, dok se druga šire prema gore, stvarajući izgled stisnutog šešira. Računalne simulacije su možda otkrile uzrok: misteriozni događaj koji je nevidljivu aureolu tamne tvari naše galaksije izbacio iz poravnanja. Znanstvenici su svoja otkrića objavili 14. rujna u časopisu Nature Astronomy.

“Istraživači su u svojoj studiji napisali da ovi rezultati, zajedno s podacima o zvjezdanom halou, pružaju uvjerljiv dokaz da je naša galaksija uklopljena u nagnuti halo tamne tvari.”

Tamna tvar predstavlja tajanstvenu i donekle kontradiktornu formu materije. Ona čini 85% materije u svemiru, ali budući da ne reagira direktno s svjetlošću, potpuno je nevidljiva.

No, znanstvenici su u mogućnosti promatrati njezine gravitacijske učinke na okolinu. Tamna tvar otkriva svoju prisutnost ubrzavanjem zvijezda do brzina koje se inače ne mogu objasniti dok kruže oko galaktičkih središta, izvijanjem dalekih zvijezda i oblikovanjem galaktičke aureole Mliječnog puta.

“Galaktički halo, ogromna sfera zvijezda koje plutaju poput lišća na jezercu tamne tvari, nalazi se neposredno iza spiralnih krakova Mliječne staze. U jednoj studiji iz 2022. godine, astronomi su istraživali ovu regiju koristeći svemirsku letjelicu Gaia Europske svemirske agencije, koja mapira položaje i kretanja oko 2 milijarde zvijezda Mliječnog puta. Analizirajući Gaia podatke, otkrili su da su zvijezde koje lebde u galaktičkoj aureoli izuzetno nepravilno raspoređene.

Kako bi razumjeli što neuravnoteženi zvjezdani halo može značiti za aureolu tamne tvari unutar nje, istraživači su koristili računalni model kako bi rekreirali mladu galaksiju sličnu Mliječnom putu, pri čemu je aureola tamne tvari nagnuta za 25 stupnjeva u odnosu na disk. Nakon simulacije galaksije tijekom pet milijardi godina, istraživači su otkrili da su stvorili galaksiju vrlo sličnu našoj, piše Space.

“U ovom radu pokazujemo da tamni halo, nagnut u istom smjeru kao i zvjezdani halo, može izazvati deformaciju i bljesak u galaktičkom disku pri istoj amplitudi i orijentaciji kao što sugeriraju podaci”, istraživači su zaključili.

Što se tiče uzroka nagnuća tamne tvari oko naše galaksije, nije posve jasno što je tome prethodilo. Međutim, prema simulacijama istraživača, vjerojatno je došlo do ogromnog sudara, najvjerojatnije s drugom galaksijom koja je prošla kroz našu. Taj sudar bi mogao rezultirati naginjanjem aureole tamne tvari prema gore za čak 50 stupnjeva prije nego što se postupno spustila na sadašnjih 20 stupnjeva elevacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.