U Tihom oceanu se pojavio novi otok, na njemu pronađeni neočekivani organizmi

Svijet 31. sij 202308:11 0 komentara
NASA

Kad se 2015. u južnom dijelu Tihog oceana pojavio novi otok, geolozi, biolozi i ekolozi dobili su jedinstvenu priliku za istraživanje. Takva situacija je idealna za proučavanje prvih formiranja ekosustava, odnosno uvid u to kako mikrobi koloniziraju nova područja.

Otok Hunga Tonga-Hunga Ha’apai (Hunga Tonga) nije imao jako dug vijek. Nakon što se 2015. pojavio uslijed vulkanske erupcije, nestao je usred istog takvog događaja početkom 2022. No tijekom svojih sedam godina postojanja otok je otkrio neke jako zanimljive tajne, prenosi Index.

Znanstvenici su u novom istraživanju objavili dokaze o neočekivanoj zajednici mikroba na otoku koji metaboliziraju sumpor i atmosferske plinove, slično organizmima koji se pojavljuju na vrlo različitim staništima – termalnim izvorima na površini ili u morskim dubinama.

“Nismo to očekivali. Mislili smo da ćemo pronaći organizme koje nalazimo prilikom povlačenja ledenjaka ili cijanobakterije, učestalog kolonizatora. Umjesto toga, otkrili smo jedinstvenu skupinu bakterija koja metabolizira sumpor i atmosferske plinove”, rekao je ekolog Nick Dragone sa Sveučilišta Colorado, a prenosi Science Alert.

Dragone i njegovi kolege prikupili su 32 uzorka tla s različitih površina na otoku, od onih u blizini mora pa sve do vrha kratera. Na otoku se vrlo brzo pojavio biljni svijet, vjerojatno zahvaljujući sjemenkama u ptičjem izmetu, stoga su se znanstvenici koncentrirali na prikupljanje uzoraka s neobraslih područja, a zatim iz njih ekstrahirali i sekvencirali DNA.

U svim uzorcima s kratera pronašli su bakterije i arheje (prabakterije) iako su ti mikrobi bili manje raznoliki od onih iz obližnjih vegetacijskih područja – ali i vrlo specifični. Naime, bilo bi logično da su prvi mikrobi na novom otoku došli iz oceana ili ptičjeg izmeta, ali izgleda da to ovdje nije bio slučaj. Stručnjaci pretpostavljaju da su se pojavili iz podzemnih dubina.

“Ovi jedinstveni mikrobi su se vrlo vjerojatno pojavili zbog svojstava povezanih s vulkanskim erupcijama: puno sumpora i plina sumporovodika. Mikrobi su bili najsličniji onima pronađenim u hidrotermalnim izvorima, poput Yellowstonea”, kazao je Dragone.

Premda nije rijetkost da se na tom području iznenada formiraju otoci, oni obično ne traju previše dugo. U zadnjih 150 godina Hunga Tonga je tek treća takva kopnena masa koja se pojavila i trajala dulje od godinu dana.

“Ovakve vrste vulkanskih erupcija imamo diljem svijeta, ali one obično ne stvaraju otoke. Imali smo stvarno jedinstvenu priliku za istraživanje. Nitko do sada nije tako sveobuhvatno proučavao mikroorganizme na ovoj vrsti otočnog sustava”, navodi ekolog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE VIŠE