WHO objavio tko bi sve trebao primiti treću dozu cjepiva

Znanost 09. pro 202114:28 > 10. pro 2021 08:00 komentar
cjepivo, cijepljenje, covid, koronavirus
Tomislav Miletic/PIXSELL/ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je preporučila da bi osobe koje su imunokompromitirane ili su primile inaktivirano cjepivo protiv covida-19 trebale primiti tzv. booster dozu kako bi se zaštitile od slabljenja imuniteta.

Brojne zemlje cijepe booster dozama, ciljajući stariju populaciju i ljude sa zdravstvenim problemima, no zabrinutost zbog nove, lakše prenosive omikron varijante potaknule su neke da prošire cijepljenje boosterom na veći dio svoje populacije.

Sa stopama procjepljenosti koje su zabrinjavajuće niske u većem dijelu zemalja u razvoju, WHO je proteklih mjeseci govorio da je prioritet davanje prvih doza, umjesto boostera.

Govoreći na brifingu za novinare, predsjedatelj Strateške savjetodavne skupine stručnjaka za imunizaciju (SAGE), Alejandro Cravioto, rekao je da cjepiva pružaju snažnu razinu zaštite protiv ozbiljne zaraze barem šest mjeseci, iako podaci pokazuju da imunitet opada kod starijih i bolesnih.

“Trenutno nastavljamo podržavati potrebu za jednakošću distribucije cjepiva i korištenja treće doze samo kod onih” sa zdravstvenim problemima ili onih koji su primili inaktivirano cjepivo, rekao je.

Cjepiva protiv covida-19 štite “vrlo dobro” šest mjeseci nakon posljednje doze s “manjim, skromnijim opadanjem” u zaštiti, rekla je Kate O’Brien, direktorica WHO-ovog odjela za imunizaciju.

Inaktivirana cjepiva koja uzimaju virus SARS-CoV-2 i inaktiviraju ga ili ubijaju koristeći kemikalije, toplinu ili radijaciju, izrađivali su kineski proizvođači Sinovac Biotech, državna tvrtka Sinopharm i indijska tvrtka Bharat Biotech. Njima je WHO odobrio hitnu upotrebu.

Čelnici WHO-a u četvrtak nisu imenovali pojedina cjepiva. UN-ova agencija je u listopadu preporučila da osobe iznad 60 godina koje su primile Sinopharm ili Sinovac uzmu dodatnu dozu.

Cjepivo Johnson & Johnson koje se uzima u jednoj dozi još je učinkovito, no podaci kliničkih ispitivanja tvrtke o uzimanju dvije doze pokazuje dobrobrobit daljnjeg cijepljenja, rekao je Cravioto u četvrtak.

Neke zemlje, uključujući Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate i Tajland, daju booster doze onima koji su cijepljeni kineskim cjepivima zbog zabrinutosti da nisu toliko učinkovita protiv prenosivijih varijanti koronavirusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.