Studija otkrila kako rad od kuće utječe na parove

Znanost 11. sij 202320:35 > 20:37 0 komentara
AFP

Pandemija je natjerala mnoge radnike diljem svijeta na rad od kuće, što znači da su obitelji i voljene osobe često zajedno provodile 24 sata dnevno.

Prema nedavnoj studiji istraživača iz SAD-a i Kine, iskustvo miješanja kućanskih poslova sa zadacima u karijeri postavlja vrlo različite izazove za polovicu heteroseksualnih bračnih parova, piše Science Alert.

U središtu ovih razlika su kućanski poslovi i vrijeme za obitelj, uključujući vrste poslova koji se mogu obavljati kada se radi od kuće, poput pranja ili usisavanja, te posvećenost obavezama poput djece, bilo da se radi o spavanju ili užini.

Rezultati studije temeljili su se na anketi 223 bračna para iz Kine i Južne Koreje, a uključivali su kućanstva sa i bez djece. Sudionici su upitani o broju neradnih zadataka koje su obavili radeći od kuće i kako je to utjecalo na njihove obiteljske obveze.

“Otkrili smo da muškarci i žene nemaju isto iskustvo rada od kuće”, kaže Jasmine Hu, profesorica menadžmenta na Sveučilištu Ohio State.

Statistika je otkrila da su svi osjećali da su više obavili oko kuće radeći sami od doma. Kad su parovi s dvojnim primanjima bili zajedno kod kuće, muškarci su obično obavljali manje kućanskih poslova. To što su muževi kod kuće tijekom radnog vremena ženama nije nimalo olakšalo kućni teret.

U obje zemlje obuhvaćene istraživanjem, supruge su izjavile da osjećaju veću krivnju zbog neuspjeha u obavljanju kućanskih poslova i provođenja više vremena sa svojim obiteljima nakon što su se vratile raditi u ured. Za muževe je ova krivnja bila vidljiva samo u podacima iz Južne Koreje.

Istraživači su također promatrali fleksibilnost kućne/uredske rutine koju odobrava poslodavac. Kad su muževi imali fleksibilne radne postavke, žene su obavljale više svog profesionalnog posla radeći kod kuće; kada su žene imale fleksibilnost na poslu, muževi su obavljali više zadataka oko kuće kada su radili kod kuće.

“Ova otkrića upućuju na to da bi muževi mogli pomoći suprugama koje rade na daljinu kada imaju fleksibilnije radno vrijeme i obavljati više obiteljskih zadataka kada njihove žene imaju stroži radni raspored”, kaže Hu.

Osim toga, i muškarci i žene osjećali su više krivnje zbog svog posla i veći osjećaj sukoba između kućnog i poslovnog života, jer su prolazili kroz više zadataka vezanih uz dom dok su radili od kuće.

Cilj studije je poboljšati iskustvo rada kod kuće i za zaposlenike i za poslodavce, kažu istraživači, ali i pokazati da su fleksibilnost i razumijevanje važni, posebno u kućanstvima u kojima oba odrasla partnera rade svoj posao od kuće, a ne u uredu.

Partneri moraju dijeliti kućanske dužnosti, sugeriraju autori studije, dok bi tvrtke trebale prepoznati poteškoće koje dolaze kako granice između poslovnog i kućnog života postaju sve nejasnije. “Covid je zauvijek promijenio način na koji radimo. Rad na daljinu postat će sve više norma”, kaže Hu.

“Ljudi su se stvarno navikli na dobrobit rada od kuće i mnogi se neće htjeti vratiti u ured puno radno vrijeme”, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!