Znanstvenici su izbušili jezgru leda s Antarktike. Ono što su pronašli ih je uznemirilo

Znanost 09. velj 202414:08 1 komentar
PHILIPPE DESMAZES / AFP

Dokazi iz ledene jezgre na Antarktici duge 600 metara otkrivaju da se ledeni pokrov na tom polarnom kontinentu iznenada i dramatično smanjio prije oko 8.000 godina, prema novom istraživanju koje pruža alarmantan uvid u to koliko brzo se led na Antarktiku može otopiti i dovesti do skoka razine mora.

Dio ledenog pokrivača stanjio se za 450 metara što je visina veća od Empire State Buildinga, i to u razdoblju od samo 200 godina na kraju posljednjeg Ledenog doba, prema studiji objavljenoj u srijedu u časopisu Nature Geoscience.

Autori studije tvrde da je to prvi izravan dokaz koji pokazuje tako brz gubitak leda bilo gdje na Antarktici.

Premda su znanstvenici znali da je ledeni pokrivač bio veći na kraju posljednjeg Ledenog doba nego danas, puno se manje znalo o tome kada se točno dogodilo to smanjenje, rekao je Eric Wolff, glaciolog sa Sveučilišta Cambridge u Velikoj Britaniji i autor studije.

Ova studija to mijenja, rekao je za CNN: “Mogli smo točno otkriti kada se led povukao, ali također smo mogli vidjeti i kojom brzinom se povukao.”

Sada je jasno da se ledeni pokrivač povlačio i stanjivao vrlo brzo u prošlosti, rekao je Wolff, a prijeti opasnost da bi se isto moglo ponovno dogoditi. “Ako se počne povlačiti, to će se dogoditi vrlo brzo”, dodao je.

To bi moglo imati katastrofalne posljedice za globalni porast razine mora. Zapadni antarktički ledeni pokrivač ima dovoljno vode da podigne razinu mora za oko pet metara što bi uzrokovalo razorne poplave u obalnim mjestima i gradovima diljem svijeta.

Studija je “izvrstan detektivski rad” o velikom dijelu antarktičkog ledenog pokrivača, rekao je Ted Scambos, glaciolog sa Sveučilišta Colorado Boulder.

Ključna poruka je da se količina leda pohranjena na Antarktici može smanjiti vrlo brzo, tempom s kojim bi se mnogi obalni gradovi teško nosili, rekao je za CNN.

Važnost ledenih jezgri

Ledene jezgre su nešto poput povijesne arhive Zemljine atmosfere. Sastavljene od slojeva leda koji su se formirali dok je snijeg padao i zbijao se tisućama godina, sadrže mjehuriće zraka kao i zagađivače koji pružaju podatke o promjenama u okolišu tijekom tisućljeća.

Znanstvenici su komad ledene jezgre iz studije izvadili 2019., u mukotrpnom procesu koji je uključivao neprestano bušenje 40 dana. Zatim su izrezali jezgru na dijelove, spakirali ih u izolirane kutije na minus 20 stupnjeva Celzijusa i poslali ih u Veliku Britaniju.

Ondje su znanstvenici izmjerili izotope vode u jezgri leda koji pružaju informacije o temperaturi u prošlosti. Toplije temperature ukazivale su na niže slojeve leda – što su išli više, to su slojevi postajali hladniji.

Također su izmjerili pritisak mjehurića zraka u ledu. Mjehurići zraka u nižim slojevima leda imali su viši pritisak.

Alarmantno otkriće

Iznenadili su se kada su otkrili koliko se brzo led stanjio na kraju posljednjeg Ledenog doba, rekao je Wolff.

Zapadni antarktički ledeni pokrivač posebno je osjetljiv na klimatske promjene jer je tlo ispod njega ispod razine mora. Kada topla voda dospije ispod, može se vrlo brzo otopiti. Pretpostavljaju da se upravo to dogodilo prije 8.000 godina.

Ono što ove nalaze čini tako alarmantnim, rekla je Isobel Rowell, znanstvenica i koautorica studije, jest to da kada dođe do topljenja, “stvarno vrlo malo ili ništa možemo učiniti da ga zaustavimo”, rekla je za CNN.

“Još uvijek možemo izbjeći ove prijelomne točke”, rekao je Wolff.

Novi podaci pomoći će točnosti modela koje znanstvenici koriste za predviđanje kako će ledena ploča reagirati na buduće globalno zagrijavanje, stoji u izvješću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare