Znanstvenici: Tihom oceanu su dani odbrojani, nastat će novi superkontinent

Znanost 04. lis 202215:58 2 komentara
Martin Winkler/Pixabay/Ilustracija

Znanstvenici predviđaju da će u sljedećih 300 milijuna godina Tihi ocean nestati, a da će se na Zemlji formirati novi veliki superkontinent, u ciklusu koji se ponavlja svakih 600 milijuna godina.

Nova simulacija “superračunala” pokazuje da su dani Tihog oceana – odbrojani.

Simulacija je temeljena na konstantnom pomicanju Zemljinih tektonskih ploča. Ipak, ovaj ocean (najstariji na Zemlji) ima još 300 milijuna godina do nestanka.

Znanstvenici sa Sveučilišta „Kartin“ u Australiji smatraju da će Tihi ocean vjerojatno biti „progutan“ prije nego što proslavi milijarditi rođendan.

VEZANA VIJEST

Prije samog nestanka Tihi ocean više neće ličiti na ogromno plavetnilo kakvo je ono danas. Svake godine taj se ocean smanji za nekoliko centimetara – to se događa otkad je i sam bio superocean koji je okruživao posljednji superkontinent – „Pangeu“.

Znanstvenici objašnjavaju da svake godine nekoliko centimetara pacifičke ploče sklizne ispod euroazijske i indo-australijske ploče, smanjujući udaljenost između kontinenata Sjeverne Amerike, Azije i Australije.

Ne slažu se svi znanstvenici o tome kako će sljedeći superkontinent izgledati ili kako će se formirati, ali u mnogim simulacijama Tihi ocean osuđen je na propast.

Dok neke studije sugeriraju da bi se Atlantski ocean, koji se danas širi, mogao početi smanjivati ​​u budućnosti, stvarajući tako superkontinent okružen Tihim oceanom, istraživači sa Sveučilišta „Kartin“ ne slažu se s tim.

Umjesto formiranja drugog kontinenta nalik „Pangei“, oni tvrde da svijet ide prema superkontinentu nazvanom Amazija, u kojem se Sjeverna Amerika sudara s Azijom.

Australija je izostavljena iz ovog naziva, ali u 4D geodinamičkim modelima čini se da i Australija igra važnu ulogu u zatvaranju ostataka Tihog oceana, prenose znanstveni portali.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare