Bebe plaču bez suza i mogu spavati otvorenih očiju

Majka i dijete 19. tra 202110:10 > 10:23
Izvor: Izvor: Shutterstock

Novorođenče je najmanje ljudsko biće, iako tako malo i slatko, može nas poprilično zbuniti.

Čak iako ste već roditelji, postoji nekoliko stvari koje vas mogu zbuniti, a vezane su za bebe.

Bebe imaju drugačija koljena

Kada se beba rodi njena koljena nisu ista kao i kod druge djece i odraslih. Budući da je kost vrlo kruta i sklona lomljenju, to može otežati proces rađanja i nanijeti povrede. Zbog toga su koljena bebe građena od hrskavice, odnosno od istog tkiva od kog su nos i uši odraslih osoba, piše Bight Side.

Tek nakon šestog mjeseca života, koštane strukture polako se formiraju. Oko treće godine hrskavica na koljenima počinje srastati u kost, a hrskavično tkivo spoji se tek oko 10. godine.

Možda mnogo plaču, ali nemaju suze

Suzni kanali beba i dalje se razvijaju nakon rođenja, tako da beba kada plače, plače bez suza.  Po rođenju, suzne žlijezde rade, ali proizvode manje suza, tek toliko koliko je potrebno da vlaže oči.

Većina beba dobiva suze od prvog do trećeg mjeseca. Iako možda još nemaju suze, novorođenčad obično plače dva do tri sata dnevno. Ponekad to čine bez razloga, a ponekad zapravo pokušavaju komunicirat s vama.

Sjećaju se zvukova koje su čule dok su bile u materici

Ako majka pušta pjesmice bebi dok je u materici, ona ih se još uvijek može sjetiti kao novorođenče. Studija je pokazala da mozak beba koje su čule određenu melodiju neposredno prije rođenja snažnije reagiraju na melodiju neposredno nakon što se rode i nakon četiri mjeseca.

Mogu spavati i otvorenih očiju

Iako to možda zvuči čudno, zapravo se toga ne treba bojati. Neke bebe spavaju s otvorenim očima, kao rezultat medicinskog stanja zvanog lagoftalmus.

Razlog zbog kojeg bebe mogu spavati s otvorenim očima nije poznat, ali to može da biti povezano s njihovim jedinstvenim ciklusima spavanja i provođenjem više vremena u REM fazi sna nego odrasli. Ali to je bezopasno, prilično uobičajeno i ne ukazuje na problem sa spavanjem.

Bebe više kišu

Kihanje pomaže bebama da pročiste zagušenje i čestice koje se nalaze u nosnim prolazima, a budući da su ti prolazi sitni u usporedbi s odraslim osobama, lakše se začepe i potrebno ih je češće čistiti.

Osim ako kihanje ne prate i drugi simptomi poput temperature ili gubitka apetita, to je zdrav i važan znak da živčani sustav vaše bebe pravilno radi.

Mogu imati razroke oči

Bebe se ne rađaju sa savršenim vidom, tako da u prva četiri mjeseca njihove oči mogu se kretati neovisno jedno od drugog ili da biti razroke dok ne dobiju kontrolu mišića i nauče kako da se fokusiraju.

PROČITAJTE JOŠ

Za većinu beba to je normalno, ali ako su im oči još razroke i s četiri mjeseca potrebno je da se posavjetujete s pedijatrom, jer bi to mogao biti znak neurološkog problema, a ne problema s očnim mišićima, koji se zove strabizam i pogađa do pet posto djece i može narušiti vizualni razvoj.

Rađaju se s velikim očima

Bebe se uvijek rađaju s velikim očima, a to je zato što su oči jedini organ koji ne raste nakon rođenja.

Očna jabučica je čitav život iste veličine. Iako očna jabučica ne raste, vid se intenzivno razvija tijekom prvih mjeseci. Po rođenju novorođenče reagira na svjetlo i mrak i na kontrast crno-bijelo, dok već s četiri mjeseca može raspoznati boje.

Fizički komuniciraju

Iako ne mogu govoriti, bebe i dalje mogu komunicirati fizički. Mašući, klimajući ili pokazujući. Istraživanja pokazuju da će bebe koje više komuniciraju fizički bolje komunicirati i verbalno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar