Boja očiju otkriva koliko dobro podnosimo bol na porodu, kaže znanost

Lifestyle 25. ruj 202216:41
Izvor: Pexels / Photo by Jonathan Borba

Boja naših očiju mogla bi ukazivati na to koliko dobro podnosimo bol, negativne emocije ili anksioznost. Između ostaloga, znanstvenici kažu da možemo predvidjeti i koliki bi nam bio prag tolerancije na bol tijekom poroda. I premda su bezbolni porođaji mogući, realnija je opcija da ćete tijekom poroda doživjeti neku razinu boli i neugodnih senzacija.

Izgleda da bi upravo boja očiju mogla biti djelomično odgovorna za to koliko će porođajna bol kod vas biti izražena. Naime, u istraživanju provedenom na Sveučilištu u Pittsburghu sudjelovalo je ukupno 58 trudnica, a na temelju njihovih rezultata pokazalo se kako žene sa svijetlim očima, odnosno plavim ili zelenim, lakše podnose bol, prenosi Index.

Za razliku od njih, trudnice s tamnijim očima osjećale su mnogo veće olakšanje kada su primile epiduralnu, što po mišljenju znanstvenika koji su vodili istraživanje potvrđuje da im je i prag tolerancije na bol nešto niži.

Isto tako, istraživanja pokazuju da mame s plavim očima rjeđe boluju od anksioznosti i postporođajne depresije nego što je to slučaj s mamama tamnijih očiju. Iako je potrebno još istraživanja kako bi se utvrdili uzroci koji stoje iza ovih podataka, pretpostavlja se da bi u pitanju mogla biti genetika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar