Čokolada u trudnoći: Je li dobra za bebu i kada biste ju trebali izbjegavati?

Majka i dijete 31. pro 202115:19 0 komentara
čokolada
Unsplash

Želja za čokoladom u trudnoći nije rijetka pojava, a jedna je od onih koja čak može pomoći vašoj bebi. Jasno je da razmišljate što smijete, a što ne smijete jesti u trudnoći, ali srećom za mnoge, čokolada je na listi onih namirnica koje smijete.

Zašto je dobro u trudnoći jesti čokoladu?

Čokoladu je potpuno sigurno jesti dok ste trudni, naravno, sve dok govorimo o razumnim količinama. Konzumiranje isključivo čokolade i slatkiša nije dobro ni za koga, posebno ne u trudnoći kada bi prehrana trebala biti raznolika, ali i zdrava.

Preporučljivo je paziti na količinu šećera u trudnoći, kao i kofeina i aditiva koje čokolada sadrži. Razlog za to je činjenica da prevelik unos kalorija i šećera može dovesti do negativnih zdravstvenih posljedica za bebu i majku.

U umjerenim dozama smanjuje zdravstvene probleme

Povećana konzumacija šećera povezuje se s nastankom gestacijskog dijabetesa, povećanjem tjelesne težine, ali i preuranjenog poroda. Iz tog razloga se savjetuje paziti na unos šećera, no to ne znači da čokoladu trebate izbjegavati, već da je trebate konzumirati umjereno jer čokolada u trudnoći može pomoći vašem zdravlju.

Čokolada osim šećera sadrži i druge nutrijente koji će zapravo pomoći vašem plodu. Ovo su neki od njih:

  • antioksidansi – pomažu u rješavanju slobodnih radikala u tijelu i sprječavaju oštećenje stanica.
  • flavonoidi – smanjuju rizik od kardiovaskularnih problema, imaju svojstvo sprječavanja nastanka tromboze.
  • magnezij – u trudnoći raste potreba za magnezijem koji pomaže u izgradnji kostiju i zuba kod djeteta, a kod majke regulira šećer u krvi.

Istraživanje provedeno na 129 trudnica pokazalo je da konzumacija do 30 grama čokolade kod trudnica dnevno pomaže u napretku razvoja ploda.

Konzumiranje čokolade za vrijeme trudnoće može pomoći u zdravlju trudnice, a to je pokazalo i istraživanje iz 2018. godine. Kroz to istraživanje se konzumirala tamna čokolada, a kod ispitanika koji su je jeli pokazalo se poboljšanje u radu mozga.

Čokolada u trudnoći i preeklampsija

Preeklampsija je komplikacija u trudnoći koja se događa kod jedne od 20 trudnica. Radi se o komplikaciji koja kod majke razvija visoki krvi tlak i visoku koncentraciju proteina u mokraći. Može uzrokovati i dodatne komplikacije poput oštećenja vitalnih organa poput bubrega i jetre.

Ako se kod trudnice pojavi, mogući simptomi preeklampsije su oticanje ruku, stopala i nogu koji se često zamijene za uobičajene simptome trudnoće. Ova komplikacija, nažalost, može dovesti do smrti djeteta.

Čokolada u trudnoći može smanjiti razvoj preeklampsije, posebice ako se radi o tamnoj čokoladi koja sadrži višu razinu magnezija i flavonoida.

Dobra je za bebu

Osim što čokolada sadrži magnezij koji je dobar za razvoj djeteta, ona pomaže u boljoj cirkulaciji i protoku krvi kod fetusa. Ovo znači da postoje pokazatelji da može pospješiti fetalni razvoj, kao i da ima pozitivan utjecaj na posteljicu te rast i razvoj ploda.

Zanimljivost koja se pokazala u istraživanjima je i da djeca majki koje su jele čokoladu u trudnoći imaju veseliji temperament.

Čokolada u trećem tromjesečju

Tijekom trećeg tromjesečja pozitivne povezanosti između čokolade i trudnoće nisu toliko jasne. Konkretno, studije pokazuju kako čokolada u trećem tromjesečju može imati negativan utjecaj na bebin ductus arteriosus, to jest da može stvoriti fetalnu vezu između aorte i plućne arterije nakon rođenja. Radi se o stanju koje je potrebno liječiti primjenom lijekova, a u najgorem slučaju kirurškim zahvatom.

Upravo iz tog razloga se savjetuje umjereno konzumiranje od nekoliko kockica dnevno, a ne da u jednom danu pojedete dvije čitave čokolade uz još slatkiša. Osim što nije dobro za vaše zdravlje i zdravlje bebe, pretjerana konzumacija čokolade u trudnoći će vas zasititi te možda nećete unijeti dovoljno drugih hranjivih tvari koje su potrebne za zdrav razvoj djeteta.

Tko treba izbjegavati čokoladu u trudnoći?

Žene koje su i prije trudnoće patile od šećerne bolesti, kao i one koje imaju gestacijski gastritis trebale bi izbjegavati čokoladu u trudnoći. Također, ako ste dobile dosta kilograma za vrijeme trudnoće, možda bi bilo dobro da zaustavite unos čokolade na neko vrijeme.

Brinite o svom zdravlju i slušajte svoju bebu, hranite se zdravo, raznovrsno i slušajte preporuke svog liječnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.