Seks u trudnoći: Je li siguran za bebu i koje su poze najugodnije za ženu?

Majka i dijete 22. pro 202115:33 0 komentara
Shutterstock

Trudnoća je posebno vrijeme za svaku ženu, ali i ono koje obilježavaju brojna pitanja.

Među njima su pitanja u vezi prehrane, tjelovježbe i ono koje je za neke možda škakljivo, a to je – mogu li imati seksualne odnose u trudnoći? Donosimo odgovore na još nekoliko pitanja vezanih uz seks u trudnoći.

Seks u trudnoći – opasan za dijete ili ne?

Seksualni odnosi u trudnoći nisu opasni za dijete i smijete ih imati, neovisno o tome u kojem ste mjesecu. Bolje rečeno, seks u trudnoći smijete prakticirati sve do puknuća vodenjaka kada je vrijeme za porod.

Ako se radi o urednoj trudnoći, ne biste se trebali brinuti, no seks za vrijeme trudnoće možda ne biste trebali imati ako imate:

  • skraćen ili otvoren vrat maternice
  • curenje plodne vode
  • izvanmateričnu trudnoću
  • krvarenja
  • dosadašnje spontane pobačaje

Iako se možda čini da bi penetracija mogla biti opasna za dijete, postoji dio ženinog organizma koji ga čuva. Osim mišića maternice i vodenjaka, žene imaju i debeli sluzavi čep na vrhu maternice koji služi za zaštitu djeteta od infekcija.

Smeta li djetetu seks za vrijeme trudnoće?

Jedno od pitanja koje se trudnice pitaju za vrijeme seksa u trudnoći je razumije li dijete da se događa spolni odnos i mogu li ga pomaknuti? Odgovor je ne, dijete nije svjesno što se događa i neće se pomaknuti toliko da bi to izazvalo neku negativnu posljedicu. Nakon orgazma je moguće pomicanje ploda, no to se može dogoditi zbog ubrzanog kucanja srca kod majke.

Je li seks u trudnoći bolan za dijete?

S obzirom na zaštitu koju beba uživa, spolni odnosi za vrijeme trudnoće mu ne izazivaju nikakvu bol. Iznimke su moguće kod komplikacija ili rizika, ali u tom slučaju će vas liječnik na to upozoriti. Seks u prvom tromjesečju mogao bi izazvati mučnine, no razlog za to nije to što djetetu smetaju vaši odnosi.

Smijem li prakticirati oralni seks u trudnoći?

Kao niti spolni odnosi, oralni seks neće škoditi vašem djetetu. Nadasve, mnoge se trudnice radije odlučuju za oralno zadovoljavanje umjesto spolnog odnosa jer je ugodniji i nešto lakši za izvesti.

U kojim položajima smijem imati spolne odnose?

Jedan mit u vezi seksa u trudnoći je da partner ne bi smio biti iznad vas, no to je također sigurno i za trudnicu i dijete. Za vrijeme trudnoće smijete prakticirati sve poze, no ipak postoje one koje će vam biti ugodnije. Tako su primjerice poze poput ležanja na boku, na leđima, tako da su vam noge na podu, a tijelo na krevetu ili na stolcu ugodnije jer je penetracija plića.

Nedostatak želje za seksom u trudnoći je normalna stvar

Mnoge se žene brinu ako za vrijeme trudnoće ne doživljavaju želju za seksom, no to nije neobično. Ovo je posebno vrijeme za trudnicu i njeno tijelo koje doživljava ogromne promjene. Osim što dolazi do promjene hormonalnog balansa, neke žene se jednostavno ne osjećaju ugodno dok su trudne, barem ne toliko da bi mogle imati spolne odnose. Ujedno, ovo je nekima vrijeme puno zabrinutosti, a ako uz to dodate mučnine ili pritisak u trbuhu, nedostatak želje za seksom u trudnoći nije čudna stvar.

Što god se odlučili, potrudite se uz partnera ili partnericu da vam je ugodno i da ne doživljavate nikakvu bol. Ako se pojavi bol za vrijeme seksa u trudnoći, zaustavite se, pokušajte drugu pozu, a ako se bol nastavi obratite se svom liječniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.