Zašto je opasno dopustiti djeci da jedu ispred ekrana?

Ilustracija/Schutterstock

Dijete koje gleda televiziju ili neku drugu vrstu ekrana dok jede uobičajen je prizor u većini domova. Isto tako, možda ste više puta vidjeli majku da hrani svoje dijete dok se ono igra sa njenim mobilnim telefonom ili tabletom.

Mnogi roditelji pribjegavaju raznim trikovoma za vrijeme obroka, a njihova namjera može biti ta da navedu dijete da prestane trčati po sobi i mirno sjedne i jede ili da ga motiviraju da pojede veće količine bez bilo kakvog otpora.

To također može biti način odvraćanja pažnje djeteta tako da pojede hranu koja mu se ne sviđa, a da doslovno nije ni svjesno što jede, piše “Parent Circle”.

Iako namjera roditelja ovakvim načinom ponašanja najvjerojatnije nije loša, može dovesti do ozbiljnih posljedica, upozorava psiholog i stručnjak za odgajanje djece Laura Markham koja, kako kaže, jedenje pred ekranima oštro osuđuje i smatra ga veoma problematičnim, prenosi Index.hr.

“Kao prvo, istraživanje je pokazalo da hranjenje djece uopće nije dobra ideja. Čim budu u mogućnosti, treba ih poticati da sami koriste pribor i jedu. Kad kažu da su gotovi, nemojte ih tjerati da jedu još. Dajte im izbor različitih hranjivih vrijednosti i pomozite im da razviju zdrav odnos sa hranom. Naučit će jesti kad su gladni. Drugo, nikada ne dopustite da jedu ispred ekrana jer će tako djeca prestati buiti svjesna hrane koju jedu i neće obraćati pažnju na tjelesne znakove koji im signaliziraju da su siti”, objašnjava Markham.

Ona dodaje da se većina djece može naviknuti jesti isključivo pred ekranima što dovodi do poremećaja ishrane, ali i drugih nuspojava povezanima s prečestim korištenjem ekrana.

“Loša strana prekomjernog vremena ispred ekrana, tačnije štetan fizički, kognitivni i društveni utjecaj, dobro je poznata. A ako vrijeme provedeno pred ekranom postane navika za djecu i za vrijeme obroka, to ne samo da povećava ukupnu izloženost ekranima već također utječe na dječje prehrambene navike”, ističe Markham.

Istraživanje provedeno 2018. godine otkrilo je direktnu vezu između vremena provedenog pred ekranom i nezdravog ponašanja u ishrani kod male djece. Prema spomenutoj studiji, vrijeme provedeno pred ekranom bilo je povezano s manjim konzumiranjem voća i povrća i povećanim unosom nezdravih grickalica poput čipsa, keksa ili čokolade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.