Beroš kao Grunf: Ako želite biti zdravi, ne smijete se razboljeti

N1 Komentar 28. lis 202208:24
Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu naše Mile Moralić.

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je, okružen suradnicima, gotovo dva sata predstavljao dugoočekivanu zdravstvenu reformu. U fokusu će biti, uvjerava ministar, pacijent, jačanje primarne zdravstvene zaštite i reorganizacija bolnica.

Težište se stavlja na prevenciju pa će se pokrenuti preventivni sistematski pregledi jer, kako je mudro zaključio ministar zdravstva, kad bi bili malo više zdravi, ne bi bili toliko bolesni. I onda bi bio manji pritisak na liječnike, na bolnice, smanjile bi se liste čekanja, bilo bi dovoljno liječnika i medicinskih sestara, imali bi veće plaće – sve bi se riješilo i ministar ne bi imao problema. Ovako smo si valjda sami krivi što smo u problemima, zato će nam se povećati participacija, točnije onima koji ne plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje.

“Hrvati su malo bahati, misle da je zdravstvena skrb besplatna”, rekao je ravnatelj HZZO-a Lucijan Vukelić.

Ova izjava HDZ-ovog šefa HZZO-a izazvala je zgražanje u javnosti. Nama u Hrvatskoj naime zdravstvo nije besplatno, plaćamo ga svaki mjesec iz plaće za uslugu koje praktički nema. Na tzv. besplatne specijalističke preglede se toliko čeka da smo primorani ići privatnicima, a zakonom i ustavom garantirana prava jednostavno nemamo – sjetimo se samo Mirele Čavajde koja je morala pobačaj obaviti u Sloveniji ili pokojnog kolege Vladimira Matijanića kojem je rečeno da lijeka koji bi mu mogao pomoći – nema.

Ići ćemo na preglede ministre, pazit ćemo se, zdravo jesti i vježbati, ali to neće riješiti goleme probleme u hrvatskom zdravstvu. Za prava rješenja trebat će ipak malo više ideja i hrabrosti i od vas i od vašeg bahatog ravnatelja HZZO-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar