N1 komentar: Hoće li propasti i treći javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda?

N1 Komentar 07. ruj 202108:421 komentar
Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu našeg Elvira Mešanovića.

Još uvijek ne znamo kako će HDZ glasati u Saboru kad pitanje predsjednika Vrhovnog suda dođe na red, a ni Andrej Plenković ni Gordan Jandroković ne otkrivaju što misle o kandidatu Zorana Milanovića, sucu Radovanu Dobroniću.

Kažu da će se to vidjeti tek na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe, koja se treba održati u četvrtak u 13 sati, kad će svi kandidati za predsjednika Vrhovnog suda predstaviti svoj program i tad ćemo vidjeti kako će glasati HDZ-ovi članovi odbora, a to znači da možemo otprilike vidjeti i kako će HDZ glasati na samoj sjednici Sabora, na kojoj se o tome bude odlučivalo.

Za očekivati je da će to biti brzo prilikom početka jesenskog zasjedanja, to je jedno od prvih pitanja koje trebaju riješiti.

Premijer Plenković je za vrijeme boravka u Gudovcu, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji otkrio da je pričao s predsjednikom Milanovićem o sucu Dobroniću, ali nije rekao što su zaključili. Vidi se da nema napadanja i međusobnih optužbi, kakve smo gledali kad je predsjednikova kandidatkinja bila Zlata Đurđević.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Branko Bačić, kaže da će se HDZ voditi mišljenjem struke, a struka je rekla svoje. Opća sjednica Vrhovnog suda objavila je mišljenje, u kojemu su pohvalili suca Marina Mrčelu, dok za suca Dobronića smatraju da nema dovoljno širine, da je usko specijaliziran u trgovačkom pravu i da nema presuda osim švicarca i da nije upravljao velikim sustavom, a smeta im i to što ne ispunjava svoje norme pa je, kažu, teško očekivati da će te norme onda ispuniti i drugi suci.

Nakon što je propao drugi javni poziv, pričalo se o ustavnoj krizi, a sad imamo situaciju da će možda propasti i treći javni poziv, jer je sredinom srpnja Đuri Sessi istekao mandat predsjednika Vrhovnog suda, a dogovora nema na vidiku.

Više u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar