N1 komentar: Plenković vodi pametniju politiku prema BiH od Milanovića

N1 Komentar 14. pro 202108:44 > 09:09
Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu našeg Elvira Mešanovića.

Andrej Plenković otputovao je u BiH u izuzetno osjetljivom trenutku za tu zemlju, kad se ponovno priča o separatističkim težnjama Milorada Dodika, odnosno kad je najdalje otišao u tom pogledu. Znamo da je proz Parlament Republike Srpske prošla odluka u kojoj se obvezuje vladu da počne s pripremama za razdvajanje od Bosne i Hercegovine. Vidjet ćemo kako će po tom pitanju postupiti Europska unija.

Upravo u tom trenutku Plenković je posjetio BiH, ali iluzorno je očekivati da je otišao pomiriti tri naroda. Hrvatska tamo ima legitimne interese, a to je zadržavanje konstitutivnosti hrvatskog naroda, odnosno izmjene izbornog zakona, koji bi trebalo mijenjati kako bi Hrvati mogli birati svog predstavnika, a ne da mu ga, kao dosad, biraju Bošnjaci.

O tome je razgovarao s raznim predstavnicima, a poruku je poslao i bošnjačkom članu predsjedništva. Nije se sastao sa Šefikom Džaferovićem, nego samo s Bakirom Izetbegovićem. Jasno je da Plenković želi postići da se izmijeni izborni zakon.

Hrvatskoj nisu u interesu ni druge težnje, a to je da se poništi Daytonski sporazum. Jasno je iz svih poteza i izjava da Andrej Plenković vodi pametniju politiku prema BiH od predsjednika Zorana Milanovića.

Sljedeće godine slijede izbori u BiH, a predizborno vrijeme je ono kad se posebno potpiruju nacionalističke teme različitih strana, kako bi dobili potporu naroda.

Više u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar