N1 komentar: Ima li rješenja za zlovolju u hrvatskom pravosuđu?

N1

Donosimo jutarnju analizu našeg Ivana Hrstića.

Što traže suci? To bi građani voljeli znati jer, čini se, da se traži neki univerzalni lijek protiv zlovolje. Onaj sudac s Krka nije jedini zlovoljni, ima ih svakim danom sve više i njihovo nezadovoljstvo bi uskoro moglo kulminirati bijelim štrajkom – odgodom ne hitnih ročišta. Premda je ionako percepcija da pravosuđe stoji, ali to bi se doista moglo i dogoditi.

Postoji li lijek za zlovolju? Vjerojatno više eura s likom kune ili nekom drugom životinjom. Iznosi koje suci traže hrvatskom prosječnom građaninu djeluju fantastično. Primjerice traže da osnovna plaća prvostupanjskog suca ne bude niža od bilo kojeg savjetnika na Vrhovnom sudu, a to znači da bi plaća sa 1.688 eura trebala biti podignuta oko 1.300 eura, skoro 50 posto, dok je Vlada sad spremna ponuditi oko 300 eura.

Suci kažu da njihov zahtjev ne pokriva ni dodatne troškove nastale rastom cijena zbog inflacije na što će se prosječan hrvatski građanin slatko nasmijati jer 1.300 eura povišice iznos je koji mnogi u Hrvatskoj ni nemaju.

Ima li rješenja? Suci trže maksimum da bi dobili nešto više od ponude, u i tijeku su sastanci, ali i suci sad traže sastanak s premijerom jer, čini se, nitko više ne vjeruje da ministri mogu nešto samostalno riješiti. Prije toga ipak će morati odraditi niz maratonskih sastanaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.