N1 komentar: Malenica Malenici predlaže novi model izbornih jedinica

N1 Komentar 18. tra 202308:33 1 komentar

Donosimo jutarnju analizu naše Mile Moralić.

U Saboru se ponovo sastaje oporba kako bi ukazali na to da ne sudjeluju u procesu izrade novog modela izbornih jedinica, a nakon što je Ustavni sud postojeći ukinuo i dao rok do 1. listopada za izmjene. Hoće li vladajući sjesti s oporbom, makar na ovu njihovu inicijativu?

Za mjesec dana trebali bismo vidjeti prijedlog novog zakona o izbornim jedinicama koji će prvo čitanje u Saboru proći do ljetne stanke. U HDZ- u kažu da razmatraju opcije prekrajanja izbornih jedinica i da povećanje broja zastupnika nije opcija. Saborska oporba danas će održati sastanak na ovu temu, vladajućoj stranci zamjera se da sve radi sama i da planira zakone koji će koristiti isključivo njima.

Ustavni sud kada je ukinuo postojeći zakon rekao je između ostalog, jednu važnu stvar: izborno pravo je temeljno pravo. To bi svakako trebalo podrazumijevati političku participaciju cijelog parlamenta, ne u fazi kad postoji gotov prijedlog već sada dok se on kreira. Premijer Plenković, međutim, kaže – sve ćete vidjeti kada ga predloži Vlada.

Radnu skupinu HDZ-a, podsjetimo cine Vladimir Šeks, Ivan Anušić, Karlo Ressler i Ivan Malenica. Ovaj posljednji, ministar pravosuđa rekao je jučer na javnoj televiziji kako je licemjerno da svi mogu imati svoj model izbornih jedinica, osim HDZ-a te da konačnu odluku donosi Ministarstvo pravosuđa i Vlada, a ne radna skupina.

Dakle, HDZ-ov član radne skupine Malenica predložit će HDZ-ovom ministru Malenici novi model za izbore, a javnost istovremeni uvjerava da drugi Malenica možda neće uvažiti prijedlog prvog Malenice. Bizarno, čak i za hrvatske standarde.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare