N1 komentar: Priopćenje Ustavnog suda je prijetnja i novom Saboru da paze koga podržavaju

N1 Komentar 21. tra 202409:35 1 komentar

Donosimo jutarnju analizu naše Mile Moralić.

To je to! Jedina prava odluka! Državni udar! Pišanje po nama! Zašto sad? Zašto tek sad?

Reakcije na upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti kandidat za premijera čak ni ako podnese ostavku na dužnost Predsjednika, podijelile su javnost, politiku pa i ustavne stručnjake.

Ono što posebno bode oči je izdvojeno mišljenje sudaca Abramovića, Kušana i Selaneca koji su poručili da, citiram:

“Priopćenje USUD-a sadrži teško popravljivu logičku manjkavost, kao i prijetnju koja nije utemeljena ni u kakvim propisima, što sve jednom Ustavnom sudu koji bi trebao držati do sebe ne priliči…”

Također su upozorili da ono što većina u USUD-u zapravo govori u svom Priopćenju je sljedeće: rezultate izbora ćemo priznati ako premijer bude netko drugi, a ako to bude Zoran Milanović, onda ih nećemo priznati. To Priopćenje je, u stvari, prijetnja i novom Saboru da paze što rade, i koga podržavaju. Ta je prijetnja duboko protuustavna.

Već pomalo naviknuti da ovih troje ustavnih stručnjaka vrsnih pravnika i ne-političara ima drugačiji stav, ovu zadnju rečenicu malo smo u javnosti potcijenili. Ustavni sud prijeti na protuustavan način. Pa malo što imamo predsjednika koji je, suprotno Ustavu, postao važan dio izbornog procesa, sada imamo i Ustavni sud koji ga u tome želi spriječiti na neustavan način. Može li išta u ovoj zemlji biti učinjeno na način da se poštuje institucija? Institucija predsjednika koja je nepolitička? Institucija Sabora koja je iznad svega? Institucija Ustavnog suda koja Ustav mora čuvati na ustavan način?

Očito ne može.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare