Narodne obveznice i poskupljenja za narod

N1 Komentar 22. velj 202308:31
N1

Donosimo jutarnju analizu naše Mile Moralić.

U 8 sati krenula je prodaja državnih obveznica i do 1. ožujka, kada završava prvi krug, znat ćemo koliko se građana odlučilo na financiranje državnog duga uz godišnju kamatu od minimalnih 3.25 posto. Vlada je poručila građanima da je riječ o sigurnoj investiciji koja će im se isplatiti, naravno pod uvjetom da imaju minimalno 500 eura viška koje su spremni uložiti i čekati 2 godine.

Nisu svi spremni na takvo ulaganje, pa ni potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Oleg Butković koji je jučer rekao da se njegov stav nije promijenio pa ni nakon završenih konzultacija sa suprugom nema promjene odluke – obveznice neće kupovati. Ministar financija Marko Primorac također se savjetovao sa suprugom i sada poručuje – naravno da ćemo uložiti.

A kakav će biti interes? Bude li veći od predviđenih milijardu eura, viškovi će se vraćati i to na način da najvećem broju građana bude omogućeno ulaganje.

No, najveći broj građana ne brine o obveznicama i ne zbraja moguće prinose. Najveći broj hrvatskih obitelji brine kako spojiti kraj s krajem nakon novih najavljenih poskupljenja od 1. ožujka, od kada bi, prema najavama, najveći broj proizvoda trebao poskupjeti 10 posto. I dok na pitanja o obveznicama spremno i strpljivo odgovara, na pitanje o poskupljenjima, Primorac nema odgovor.

Od “puno arsenala koje Vlada ima u rukama” ostala je tek aplikacija s tri trgovačka lanca i čuđenje otkud sad opet nova poskupljenja. A to je “u narodu” veća i važnija tema od “narodnih obveznica”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar