Plenkoviću je sutra dan D za Schengen

N1 Komentar 22. stu 202208:421 komentar
Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu naše Ive Puljić Šego.

Sutra je dan D kad dolazi austrijski kancelar. S premijerom Andrejem Plenkovićem obići će LNG terminal, ali tema Schengena i austrijsko protivljenje tome da se Schengen proširi bit će glavna tema toga razgovora.

Novine pišu da će Plenković morati pokazati svu raskoš diplomatskih i pregovaračkih vještina da bi austrijskog kancelara uvjerio da Hrvatska mora postati dio schengenskog prostora i da problem s migrantima koji ističu zapravo nema veze s Hrvatskom.

Austrijski je ministar dvaput rekao da nije vrijeme za proširenje Schengena, a većina sugovornika s kojima smo razgovarali, među kojima su stručnjaci i poznavatelji vanjskopolitičkih odnosa, smatraju da Austrija rogobori zbog svojih unutarnjih prilika, jer za dva mjeseca imaju lokalne izbore i to je tema koja bi tamošnjoj stranci trebala donijeti određene poene.

Rumunjska i Bugarska od 2011. godine čekaju ulazak u Schengen, Hrvatska ipak ne toliko dugo i smatralo se da će finale kad bi sve tri zemlje trebale ući u tu zonu proći glatko, i da će na glasanju ministara Vijeća Europe sve proći bez problema, ali to se ipak nije dogodilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar