Rekonstrukcija Vlade puna prigovora

N1 Komentar 28. tra 202208:42 > 17:533 komentara
Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu naše Ive Puljić Šego.

Troje novih ministara koji ulaze u Vladu pred saborskim su odborima, što je redovna procedura. Prvi će put govoriti i predstaviti se, a članovi odbora moći će postaviti pitanje novim ministrima.

Prva je Anja Šimpraga, potom Davor Filipović, a onda i Marin Piletić.

Premijer Andrej Plenković je već u 8 sati i 7 minuta došao u Sabor, jer HDZ sa zastupnicima i parlamentarnom većinom još obavlja posljednje konzultacije da bi mogao krenuti u redovnu proceduru ispitivanja novih kandidata.

Kad se danas okonča ova procedura, sutra je na redu glasanje, a Sabor će, odnosno parlamentarna većina, potvrditi troje novih ministara i novi sastav Vlade.

Puno je prigovora da se ne radi o rekonstrukciji, nego da se radi o zamjeni ministara koji su pod istragom i Tomislava Ćorića, koji je na sam zatražio da napusti Vladu.

Nagađalo se da bi mogao biti i drugi krug rekonstrukcije, a premijer Plenković rekao je da je samo on taj koji odlučuje o eventualnim novim zamjenama, da to nije ni oporba ni njegovi partneri, a partneri bi htjeli i širu rekonstrukciju Vlade.

Žao je premijeru, žao je ministrima koji odlaze, Aladrović je dobio velike pohvale na svoj račun, a moj je dojam da će Piletić i Filipović, koji preuzimaju teške i zahtjevne resore, vjerojatno proći najžešće ispitivanje saborskih zastupnika i morat će ih uvjeriti da su dorasli svom poslu.

Šimpragu će se tretirati kao dobar izbor za članicu Vlade, budući da je ona djevojčica iz kolone, koja je tijekom rata izbjegla u Srbiju pa se vratila u Hrvatsku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar