Susret s Milanovićem najzanimljiviji dio posjeta finske premijerke Hrvatskoj

N1 Komentar 21. lip 202208:50 > 10:16
Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu naše Ive Puljić Šego.

U Zagreb danas dolazi finska premijerka Sanna Marin.

Sigurno će najzanimljiviji dio njezina službenog posjeta biti susret s predsjednikom Republike, Zoranom Milanovićem, budući da je Vlada na strani i Finske i Švedske i NATO saveza, kad je u pitanju želja tih zemalja da postanu nove članice.

Sve je potaknuto ruskom invazijom na Ukrajinu, Finska se osjeća ugroženom, kao i Švedska, pa žele postati dio NATO-a.

Milanović smatra da Hrvatska treba iskoristiti situaciju i ne biti za ulazak dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH, odnosno dok Hrvati ne dobiju čistu situaciju i mogućnost da mogu birati svoje predstavnike. To je naišlo na veliko negodovanje ne samo Vlade, nego i šire javnosti. U Hrvatskoj se smatra da nije način da se ucjenama i blokadama rješava pitanje izbornih pravila, a Milanović uoči dolaska finske premijerke govori da bi i BiH trebala dobiti status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, kao što je to po ubrzanom postupku dobila Ukrajina.

Milanović i dalje želi da se tu rješava pitanje BiH i europski put te zemlje, tako da se može smatrati da bi predsjednik s finskom premijerkom mogao razgovarati i na tu temu, dok ona, s druge strane, dolazi vidjeti ima li podršku Hrvatske kad je u pitanju članstvo Finske u NATO-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar