TNT komentar: Habemus izbore!

N1 Komentar 17. ožu 202409:04 0 komentara

Hrvatska je u izvanrednom stanju i ustavnoj krizi, po ocjeni predsjednika države, premijera i vladajuće stranke, te dobrog dijela ustavnih stručnjaka.

No, ta ustavna kriza nije od jučer ili, preciznije, nije započela prekjučer najavom Zorana Milanovića da će se kandidirati na parlamentarnim izborima.

Andrej Plenković sa stranačkog skupa poručuje kako je Milanovićev potez protuustavan udar na stabilan rad institucija.

Poručuje to u državi koja u tom trenutku voljom njegove stranke i pridruženih preletača ima dva državna odvjetnika od kojih jedan nakon izbora za dužnost i dalje dolazi na posao u sud. U kojem članku Ustava piše da je to okej?

Glavni državni odvjetnik, inače naivni prijatelj bjegunca od hrvatskog pravosuđa, prisegnuo je u tjednu raspuštanja Sabora, dva mjeseca prije preuzimanja dužnosti – zašto?

O stabilnom radu institucija i udaru na trodiobu vlasti govori se u tjednu kad šef Plenkovićevog ureda u Vladi piše USKOK-u, a USKOK odmah potom poduzima iz Vlade naručene aktivnosti prema Europskim tužiteljima.

O stabilnom radu institucija govori se u tjednu kada Hrvatski sabor izglasava tzv. lex AP a premijer urednici TNT-a Mili Moralić bahato poručuje “kako da ne” kad ona kaže da misli svojom glavom.

Stabilan rad institucija – u zemlji u kojoj se više od dvije godine nije sastalo Vijeće za nacionalnu sigurnost! U te dvije godine dogodio se, između ostalih kriza, samo rat u Europi i sukob oko šefova tajnih i vojnih službi.

Zaključno, Milanovićeva ustavno problematična kandidatura tek je jedna od završnih eksplozija nakon čitavog niza mina i sabotaža pod ustavni poredak i stabilnost Republike Hrvatske. Milanovićeve rijeke pravde nisu bistre, nego mutne i muljevite. Ustavni sud o tome će reći svoje no – je li i to institucija u čiju se nepristranost i samostalnost u ovoj zemlji vjeruje?

Demokracija i ustavni poredak već su dulje vrijeme pod žestokim udarom i prava je šteta što mnogi koji sada govore nisu i prije bili jednako glasni.

Sreća je jedino da uskoro imamo izbore. Ovaj put nitko nema pravo reći da nema za koga i kada glasati. Imate u utrci glavne rivale Plenkovića i Milanovića, ali i izbor mimo njih dvojice i na ljevici i na desnici. Imate i neradan dan usred tjedna, namjenjen samo izlasku na glasanje.

Odaziv će sasvim sigurno biti sada veći nego prije Milanovićevog uključivanja u utrku. Prema tome, habemus izbore!

Pa neka narod kaže što misli o svakome od njih i njihovim udarima na Republiku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!