TNT komentar: Ženski sinovi i muške kćeri

N1 Komentar 07. srp 202409:25 0 komentara

Donosimo komentar naše Mile Moralić.

Iako je godina 2024., a sveučilišta garantirano ustavom neovisna, uvođenje Rodnih studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu izazvalo je žestoke reakcije politike, kulminirajući izjavom zastupnika Marijana Pavličeka u Saboru: “Ja imam sina koji je muško, ne želim da sutra bude žensko, a prekosutra nebinarna osoba”.

Ne znam može li se gospodinu Pavličeku išta objasniti, ne bih u to ulazila, ali sasvim sigurno s tog studija neće kao na traci izlaziti ženski sinovi i muške kćeri. I zaista frapira činjenica da neovisno sveučilište ima bilo kome obrazlagati otvaranje novog studija kao i bunilo u koje upadaju konzervativni političari svaki put kad se spomene pojam rod. Zašto?

Gdje bi se to po gospodi Pavličeku, Penavi i Grmoji trebali izučavati uzroci rodne nejednakosti i rodno uvjetovanog nasilja ako ne obrazovanjem u institucijama i kroz sustav? Na ulici možda, u birtiji ili od starije braće? Što ako se ne slažemo s nekim stavovima, smijemo li ih dovoditi u pitanje, o njima kritički razmišljati, osporavati ih?

Koga plaši feministička teorija, koja se od šezdesetih godina prošlog stoljeća može slušati kao kolegij na drugim studijima? Pa i famozna Queer lingvistika koja izučava odnos jezika i spolnosti. Zaista skandalozno!

Sva buka koja se oko ove teme digla pokazuje samo, nažalost, koliko nam je ovakav studij danas potreban. Možda da ga upiše i pokoji saborski zastupnik…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!