Austrija najavila lutrijske bonove od 500 eura za cijepljene

REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

Vlada kancelara Karla Nehammera dogovorila je s najvećom opozicijskom strankom paket poticaja u vrijednosti od 1,4 milijarde eura koji bi uz najavljen zakon o obaveznom cijepljenju za sve starije od 18 godina – u parlamentu bi danas trebao biti potvrđen, dodatno doprinio većoj stopi cijepljenja stanovništva. Sa 72 posto, i dalje je jedna od najnižih u zapadnoeuropskim zemljama članicama EU-a.

Bon od 500 eura neće dobiti svaka cijepljena osoba, nego bi sretni dobitnici bili izvučeni u okviru lutrije koju organizira javni ORF. Prema riječima kancelara Karla Nehammera, svaki deseti cijepljeni stanovnik Austrije imao bi šansu za pobjedu. Takav poticaj za cijepljenje ili ovakav način nagrađivanja prije nekoliko stjedana predložila je predsjednica socijaldemokrata Pamela Rendi Wagner, a njen prijedlog su potom podržali savezni kancelar Nehammer (Narodna stranka) i podkancelar Werner Kogler iz koalicije Zeleni.

Cijepljeni booster dozom imaju veću mogućnost za dobitak

Prvo izvlačenje bi trebalo biti već 15. ožujka, i oni koji su već primili treću dozu, odnosno dodatnu dozu cjepiva, imat će tri puta veće mogućnosti za dobitak od onih koji su cijepljeni prvi put. Za lutrije koje će biti organizirane do kraja godine, vlada će namijeniti skoro milijardu eura novca iz proračuna. Pri tome je, kako je na press konferenciji naglasio kancelar, također važno i to, da se bonovi neće moći unovčiti pri internet kupovini nego samo u maloprodajnim trgovinama, hotelima, restoranima, kulturnim i sportskim objektima u Austriji. “Važno je da se novac od lutrije ne slijeva u internet trgovanje, nego u male i srednje velike austrijske firme, koje su u pandemiji najviše pretrpjele,” bio je jasan kancelar.

Pored “lutrije za cijepljene” austrijska vlada je pripremila i sistem poticaja za općine. U prvoj fazi bi odmah trebali raspodijeliti 75 milijuna eura, koji bi trebali biti iskorišteni za promotivne kampanje i dodatno informiranje o nužnosti cijepljenja protiv covida. U nastavku bi općine, koje bi u procesu cijepljenja bile najuspješnije, bile i dodatno nagrađene. Za to je vlada rezervirala još dodatnih 400 milijuna eura.

Tako bi kod 80-postotnog procijepljivanja stanovništva podijelili 75 milijuna eura, kod 85-postotnog 150 milijuna i kod 90-postotnog 300 milijuna eura. Nehammer je kao primjer naveo manju općinu s tri tisuće stanovnika: “Kod 80-postotne procijepljenosti ta bi općina u svoj budžet primila 30 tisuća eura, a kod 90-postotne još dodatnih 120 tisuća.” Općina bi novac mogla iskoristiti za razvoj infrastrukture ili bilo koju drugu namjenu.

“Važno je da ovi financijski poticaji dođu do svih generacija,” naglasio je podkancelar Kogler prilikom predstavljanja vladinog plana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.