Umjesto smaragdnog jezera – blato, pjena i smrad

N1 specijal 28. ruj 202211:45

Dragulj Gorenja, Zelenci, poznat po kristalno čistoj, smaragdnozelenoj vodi, samo je sjenka nekadašnjeg sebe. U rezervatu prirode jedva da je ostalo vode, ostale su samo mutne lokve. Područje izvora Save Dolinke prepuno je mulja, pjene i osušenih algi, a umjesto svježeg zraka osjeća se oštar miris truleži. Turisti koji su očekivali živopisne prizore razočarani su, a stručnjaci upozoravaju da je to "šteta koju nanosimo desetljećima i koja se sada pokazuje u vidu novih ekstrema klimatskih promjena". Kada će Zelenci ponovno biti u smaragdnim bojama ovisit će o padalinama.

“Nismo ovo očekivali. Je li za šokantne scene kriva ljetna suša?”, pitao je novinare N1 Slovenija par iz Irske prilikom posjeta Zelencima.

Ni mladi par iz Belgije, koji je došao u Sloveniju na odmor, nije mogao sakriti čuđenje: “Izgleda kao degradirano područje. Da, razočarani smo”.

Očekivali su netaknutu prirodu i kristalno čiste izvore koji ključaju iz vapnenih slojeva jezera, dajući vodi živopisnu smaragdno-zelenu boju.

U normalnim uvjetima Zelenci imaju stalnu temperaturu od 5 do 6 stupnjeva Celzijusa i ne smrzavaju se zimi. Dno je prekriveno poroznim jezerskim vapnom koje neprestano propušta podzemnu vodu u obliku “vulkana”, što je jedinstven primjer u Sloveniji. Zelenci su 1992. godine odlukom općine Jesenice proglašeni rezervatom prirode.

Turisti ne štede na negativnim komentarima ni na društvenim mrežama. Jedan od korisnika je Zelence opisao kao “prljavu jamu iskopanu bagerom”, drugi je napisao da je riječ o “loše održavanoj i blatnjavoj laguni”.

“Vodostaj u Zelencima svo vrijeme raste i opada, ovisi o padalinama”, rekao je Metod Rogelj iz kranjske filijale Zavoda za zaštitu prirode. Jednom Zelenci mogu biti jezero, a drugi put – posebno ljeti – razina može pasti za metar ili čak metar i pol, objasnio je on.

Stanje u kojem su sada je zaista neobično čak i za njega. “Nikada ih nisam vidio u takvom obliku”, priznao je. On smatra da je to rezultat novih ekstrema izazvanih klimatskim promjenama.

Na isto je upozorio Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora. On je rekao da je stanje Zelenaca bilo prilično loše cijelo ljeto, ali je dodao da do sada u turističko-informativnim centrima nisu zabilježeni negativni komentari.

“Ljudi se čak i ne čude jer je ljeto počelo snimkama i fotografijama presušenih rijeka širom Europe. Turisti situaciju u Zelencima doživljavaju kao dio globalnog problema koji je sada zahvatio i nas”, ocijenio je on.

Unatoč kiši u proteklih deset dana, vjerojatno je za ekstremnu sušu i zabrinjavajuće stanje jezera i močvarne okoline kriva vrućina u ljetnim mjesecima.

“Voda koja teče s okolnih planina prvo ispunjava podzemne prostore ispred Zelenaca. Tek kada se oni napune voda poteče do Zelenaca, a to traje neko vrijeme”, rekao je Rogelj.

Izvor: Srđan Živulović/BOBO, N1
Izvor: N1
Izvor: Denis Sadikovič/N1
Izvor: N1
Izvor: Denis Sadikovič/N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: Žiga Živulović jr./BOBO, N1
Izvor: Srđan Živulović/BOBO, N1

Rogelj ne može prognozirati koliko će vremena biti potrebno da rezervat prirode ponovno zablista, ali će “detaljno pratiti situaciju”. Rogelj je upozorio da je trenutna situacija u Zelencima zabrinjavajuća.

Životinje i biljke su navikle na fluktuacije razine vode, ali mnoge nisu prilagođene ekstremnim uvjetima.

“Kada je manje vode, toplije je, rastu alge, sigurno ima promjena koje trenutno ne možemo ni primijetiti. To utječe na cijeli ekosistem jer su svi procesi isprepleteni“, objasnio je Rogelj.

Prema njegovim riječima, Sava Dolinka ima sreću što ima Zelence na samom početku. “Oni se ponašaju kao spužva koja upija vodu kada je ima dovoljno i postepeno je oslobađa tijekom ljeta ili suhe zime”, kaže on i dodaje da je upravo to razlog što nizvodna Sava Dolinka rijeđe presuši pa ekosistemi lakše opstaju, što je za ovakve riječne sisteme izuzetno važno.

Zelenci pružaju dom ugroženim životinjskim vrstama. Tu, na primjer, žive skerlet (ptica), brkati slijepi miš i živorodni gušter. Na crvenoj listi je i biljka mesožderka okruglasta rosa, koja spada pod propis o zaštićenim biljnim vrstama.

“Nitko ne može preko noći popraviti stanje na Zelencima. Ako negdje uzmemo vodu i pošaljemo je u Zelence, drugdje neće biti dovoljno. Nadam se da ćemo kao društvo uspjeti sanirati štetu koju smo desetljećima nanosili i koja se sada manifestira u klimatskim promjenama. Hoćemo li uspjeti ovisi o svima nama”, zaključio je Rogelj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Komentari

Vaš komentar