Analitičar: “Lukašenko je apsolutno toksičan za Zapad”

Ramil SITDIKOV / SPUTNIK / AFP

Gostujući u N1 Newsroomu, vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović komentirao je stanje na ratištu u Ukrajini.

“Trenutak je težak. Ukrajina je u fazi kad je uspjeh na bojišnici zaustavljen. Dolazi zima, polako sve staje. Rusi nemilosrdno granatiraju. Ukrajini ponestaje energetske infrastrukture. Nedostatak oružja treba stalno financiranje.”

Govor Volodimira Zelenskog pred američkim Kongresom

Vidamarović je komentirao odlazak Volodimira Zelenskog u SAD gdje će govoriti pred Kongresom: “Budući da je SAD najvažniji saveznik Ukrajine u ovom trenutku, sasvim je logično da Zelenski putuje u SAD. Smisao posjeta je u tome da on snažno odjekne na svjetskoj razini. Ipak je, zbog veličine i snage SAD-a, posjet američkom predsjedniku jedan od najvažnijih događaja planete. Druga važna stavka rata je donijeti tematiku rata u SAD i upoznati Amerikance s tom tematikom, Amerikance koji, po ispitivanjima javnog mišljenja, uopće nisu zainteresirani za rat u Ukrajini.”

VEZANE VIJESTI

Vidamarović je istaknuo simboličku važnost govora Zelenskog pred Kongresom: “Kongres je inače mjesto gdje strani lideri u nekim epohalnim trenutcima drže govore. Sve to ima simboličku poruku jer, što se tiče tehničke i financijske strane, tu je sve već riješeno. Kongres i dalje odobrava paket pomoći.”

Posjet Vladimira Putina Bjelorusiji

S druge strane, ni Vladimir Putin ne sjedi prekriženih ruku. Ovoga je tjedna otišao u Bjelorusiju gdje je razgovarao sa jedinim saveznikom u okruženju Rusije, predsjednikom Bjelorusije Lukašenkom. “Lukašenko je već uvučen u rat, htio on to ili ne. Dio njegovog suvereniteta je već predan Rusiji. Ukoliko Vladimir Putin bude inzistirao, Lukašenko nema argumente za oduprijeti se Putinu.”

“Sada je Lukašenko apsolutno toksičan za Zapad. Tu nema nikakvog govora. On ne može sada pokazati nikakav argument. Jedino ako glasno cijelom svijetu kaže “ne, ja nisam sa Vladimirom Putinom” i raskine onaj sporazum o zajedničkoj državi, tek tada bi možda za njega bilo nekakvo zeleno ili žuto svijetlo u Europskoj uniji.”

Analitičar ističe da susreti Lukašenka i Putina nisu nešto neuobičajeno, ali ustaljena dinamika je da Lukašenko putuje u Moskvu, a ne obrnuto. “Tako da ovo govori o tome da se Putin želi još jednom uvjeriti da je Lukašenko tu i da je spreman.” No, Vidamarović ističe da se Lukašenko odupire uključenju u rat.

N1

Zima na ratištu

Naposljetku, gost Newsrooma zaključuje da se “ruska vojska pokazala dosta problematičnom i neučinkovitom što se tiče logistike, zapovjednog lanca, usklađivanja ciljeva i motivacije ljudi i nekih zastarjelih jedinica tehnike.” Upravo zato, Vidamarović upoorava da dolazimo do jedne vrlo dugoročno opasne situacije za Ukrajince. “Ako se Rusi ukopaju tamo i naprave novu Maginot liniju i prebace čitav sukob u jednu fazu Palestine i Izraela.”

“Onda se može dogoditi da Rusima neće trebati suvremena tehnika, nego će moći ostvarivati svoje ciljeve s daleko starijim naoružanjem i manjkom ljudstva jednostavno na račun balističkih projektila i taktičkih raketa i iranskih dronova. Vi jedanput kad se ukopate tamo, onda godinama možete granatirati i raketirati s vremena na vrijeme.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar