Stefanović: Srbija partner u rješavanju izbjegličke krize

Regija 29. velj 201614:50 > 14:58
Izvor: Tanjug/MUP

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas, tijekom razgovora sa šefom Visokog predstavništva UN-a za izbjeglice u Srbiji Hansom Friedrichom Schodderom, da Srbija želi biti konstruktivan partner u pronalaženju rješenja za izbjegličku krizu na nivou Europe.

Kako je priopćio srbijanski MUP, Stefanović i Schodder su tijekom susreta u Beogradu razmotrili najnovije događaje vezane za priljev migranata i izbjeglica u Europu i njihov prolazak preko zemalja zapadnog Balkana.

“Ministar je upoznao Schoddera s razvojem događaja nakon potpisivanja zajedničke izjave ravnatelja policije Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Austrije, naglašavajući da je potrebno poduzeti dodatne korake da bi jedinstvena registracija migranata i izbjeglica zaživjela”, navodi srbijanski MUP. 

Stefanović je najavio da će MUP nastaviti intenzivnu suradnju s Visokim predstavništvom za izbjeglice UN-a u Srbiji na zajedničkom rješavanju “budućih izazova i nalaženju optimalnih rješenja”. 

Dodaje se da je MUP inicirao novi sastanak ravnatelja policija zemalja koje su ključni akteri u rješavanju pitanja tranzita i onih koje su željeno odredište migranata i tražitelja azila u Europi. Schodder je tijekom razgovora ponudio tehničku i ostalu potrebnu pomoć MUP-u u cilju uspostavljanja efikasnog sistema upravljanja azilom i migracijama u Srbiji, u skladu s njenim obavezama prema međunarodnom i nacionalnom zakonodavstvu.

On je dodao da Visoko predstavništvo UN-a stoji na raspolaganju nadležnim organima Srbije kako bi na human način, u skladu sa zakonom, bila rješavana specifična statusna pitanja određenog broja osoba koje se trenutno nalaze u Srbiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.