Slovenija: 14 novih slučajeva "uvezeno je", najviše iz Hrvatske

Regija 20. kol 202013:06 > 13:09
Izvor: Ilustracija

Od 43 jučer potvrđenih zaraza koronavirusom u Sloveniji 14 je importiranih, većinom iz Hrvatske, a taj izvor zaraze dominira i u klasterima u zemlji kojih je 21, kazala je u četvrtak u izjavi za novinare epidemiologinja iz Nacionalnoga instituta za javno zdravlje (NIJZ) Nuška Čakš Jager.

Među novozaraženima je najviše onih u dobnoj skupini od 15 do 24 i od 24 do 34 godina starosti, kazala je.

roj zaraza u zadnja 24 sata po njenim je riječima za Sloveniju velik i predstavlja ozbiljan izazov za rad epidemiologa, s novim podacima se broj zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana u Sloveniji povećao na preko 15, no dobro je što se od jučer potvrđenih zaraza njih 7 odnosi na one koji su bili u samoizolaciji, kazala je Čakš Jager.

No, upozorila je da se stanje glede ponovnog rasta zaraza povećava i u drugim zemljama.

VEZANE VIJESTI

“Cijela situacija u Europi se pogoršava, porast zaraza bilježe u skoro svim državama, posebno u Španjolskoj, Francuskoj, Luksemburgu, ali i drugdje”, pojasnila je.

Odgovarajući na pitanja novinara, izjavila je da je nezahvalno s obzirom na sadašnji rast slučajeva davati najave za iduće tjedne i jesen, kao i davati ocjene o mogućim novim potrebnim mjerama, ali da je i dalje treba primjenjivati sve propisane i preporučene epidemiološke mjere, te se ponašati odgovorno.

Preporučila je građanima da u što većem broju na svoje telefone instaliraju aplikaciju za otkrivanja mogućih kontakata sa zaraženima koja je u funkciji od ovog tjedna, čime olakšavaju rad epidemilozima, a onima koji se vraćaju iz inozemstva da ako imaju sumnje da su zaraženi to prijave svojim liječnicima i ostanu izolirani do testiranja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.