U BiH nove mjere nakon rekordnih 728 novozaraženih

Regija 20. lis 202015:27 > 15:30
Izvor: Pixabay

Vlasti u Bosni i Hercegovini odlučile su uvesti nove mjere kako bi pokušale kontrolirati širenje koronavirusa pa će tako nošenje maski na otvorenome od srijede biti obvezno i na području Republike Srpske, potvrdio je u utorak entitetski ministar zdravstva.

Ministar Alen Šeranić kazao je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kako se obveza nošenja maski odnosi na sve osim na malu djecu, osobe s posebnim potrebama i na one koji borave u objektima za rekreaciju odnosno treniraju.

Dodatne su mjere zabrana okupljanja više od deset osoba u zatvorenim prostorima te zabrana žive glazbe u ugostiteljskim objektima.

Za nenošenje maski u RS-u će policija naplaćivati kazne od 100 konvertibilnih maraka (400 kuna).

U Sarajevskoj županiji koja je u sastavu Federacije BiH obveza nošenja maski na otvorenome uvedena je prošlog tjedna a tamo prekršiteljima prijete znatno veće kazne od 500 KM (2000 kuna).

Nove restrikcije u dijelovima BiH uvedene su nakon što je u toj zemlji u utorak potvrđeno rekordnih 728 slučajeva zaraze uz 20 osoba koje su preminule a bile su ranije zaražene.

Najveće su to brojke u BiH u jednom danu od izbijanja epidemije u ožujku.

Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić najavio je kako će tražiti ponovno proglašenje stanja prirodne nesreće ukoliko broj zaraženih nastavi rasti sadašnjom dinamikom.

Ocijenio je kako je pogoršanju stanja doprinijelo isključivo neodgovorno ponašanje ljudi u zemlji jer je problem isključivo lokalna transmisija virusa pa eventualno zatvaranje poput onoga s proljeća ne bi imalo smisla.

“Do (pronalaska) cjepiva moramo biti odgovorni i ponašati se u skladu s tim. Država može svoje ustavne ovlasti iskoristiti da zabrani putovanja, da zabrani ulaske, zatvori granicu no ovo je lokalna transmisija”, kazao je Mandić za portal “Dnevnog avaza”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.