Aktivistica iz Mostara za N1: Buntić nije smio biti pušten na slobodu

Regija 25. ruj 202321:38 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL/N1

Zdravstvena djelatnica, aktivistica i predsjednica udruženja "Incijativa građanki i građana Mostara" Ifeta Ćesir-Škoro komentirala je u N1 Newsnightu zlostavljanje i ozljeđivanje Klare Buntić, žrtve svog supruga i proslavljenog rukometaša Denisa.

Snimka koja se pojavila u javnosti jasno je dala do znanja o kakvom se intenzitetu napada radilo i što je sve trpjela, odnosno, zašto s pravom govori da ju je strah za život. Nije prošlo mnogo od ubojstva u Gradačcu, gdje je Nermin Sulejmanović ubio nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović, još dvije osobe i sve to snimao uživo.

“Ne znamo mnogo, ali znamo da se žena bojala za svoj život. Spoznaja da njen suprug ima toliko oružja, nije dobra i svakako da njoj nije dobro ostati u tom okruženju. Što reći o osobi koja ima toliko oružja i tuče ženu. Nije dobro da ga se ostavlja u tim trenucima na slobodi, kad traži pomoć i kad joj sustav ne pomaže”, rekla je Ćesir-Škoro pa se osvrnula na zlostavljanje žena u BiH:

“Mi smo usvojili Istanbulsku konvenciju koja nam govori i nalaže kako se ponašati da bi žena bila zaštićena, ali uvijek se dogodi neka greška u sustavu. Imamo brutalna ubojstva, posebno u Gradačcu, koje je pokrenulo sve nas, a čini mi se i sustav. Naime, počelo se češće o tome govoriti. Na vladajuće strukture se stvorio pritisak pa su se stvari počele mijenjati. Pokušava se na sve načine. Izlazimo na ulice, prosvjedujemo i na sve načine skrećemo pažnju jer 2022. ubijeno 19 žena. Nije to mali broj.”

Ogroman problem u BiH jest oružje ostalo još iz devedesetih godina. Može li to biti otegotna okolnost?

“Naravno da jest jer ako je nadohvat ruke, lakše se posegne za njime. Nije mi poznato koliko ima oružja, ali svakako da ga ima. Kad god dođe do femicida, oružje se našlo u ruci, što znači da ga sigurno ima. Tragovi rata su na mnogim dušama i to znatno utječe na nasilje i femicid”, kazala je aktivistica iz Mostara.

Buntić je javnosti poznata osoba pa je pitanje koliko senzibiliteta postoji u cijelom slučaju.

N1

“Brutalno ubojstvo u Gradačcu je osvjestilo ljude pa ozbiljnije razmišljaju o samom činu i nasilju u obitelji. Sve je manje i manje negativnih komentara i to mi govori da su ljudi senzibilizirani. Kao i zbog nekih drugih događaja u našem okruženju pa je svaki oblik nasilja postao neprihvatljiv. Sigurno da ima i onih koji će ružno govoriti o žrtvi. Naime, prema njima, ženi nije dozvoljeno pogriješiti u izboru partnera. Kad pak govorimo o poznatim osobama, čini mi se da među njima ima dosta nasilja, ali ono nije prezentirano i o njemu se često ne govori. Neka mi nitko ne zamjeri, ali moje viđenje je da se najviše govori o nasilju u ruralnim sredinama i siromašnim obiteljima”, naglasila je Ćesir-Škoro pa napomenula:

“Međutim, nasilja ima mnogo i među viđenijim obiteljima, ali to ne izlazi javnost kako im se ne bi narušio status. Ženama je vrlo teško i zato se o njemu ne oglašavaju. Čini mi se da je tako i jer sustav ne reagira adekvatno u svajoj situaciji. Kao u ovom slučaju, gdje je nasilnik pušten na slobodu vrlo brzo. No, ono što još brine su djeca. Nemamo adekvatne podatke koliko je djece ostalo iza tih obitelji i kakva je njihova sudbina. Zamislite kako je djeci koja vide da im otac tuče ili ubija majku.”

Armin Durgut/PIXSELL

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.