BH Telecom gasi signal N1 uoči početka izborne kampanje

Regija 29. kol 202213:48
Podijeli:
Izvor: N1

Kome i zašto smetaju sloboda i nezavisnost najgledanije news televizije, stoji li iza najave gašenja N1 vrh SDA čiji kadrovi upravljaju BH Telecomom?

Stotine tisuća gledatelja koji su program N1 proteklih godina pratili preko BH Telecomove platforme Moja TV, za dva dana bi mogli ostati bez prilike da gledaju prepoznatljive sadržaje informativne televizije N1, a ostat će uskraćeni za predizborne debate i izbornu noć na N1. Ovaj kanal ekskluzivni je partner CNN-a za BiH i regiju, rekorder je po broju emisija uživo, a novinari N1 BiH dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih nagrada za kvalitetan i profesionalan rad.

Ugovor između kompanije United Media, kao vlasnika N1 televizije, i javnog poduzeća BH Telecom istječe 31. kolovoza, a kako saznaje N1 BiH, pregovori o produženju ugovora bezuspješno se privode kraju. To znači da pretplatnici BH Telecoma neće moći pratiti Novi dan, Newsroom, Dan uživo, Dnevnik, Pressing, Izvan okvira i brojne druge sadržaje koji su u vrhu gledanosti na svim platformama na kojima je prisutna N1 televizija, o čemu svjedoče transparentni podaci gledanosti po TvBeat mjerenju. N1 nije samo najgledanija informativna televizija, nego i najgledaniji kabelski kanal. Sve ovo ukazuje da odluka BH Telecoma o isključenju signala N1 nije poslovna, nego politička.

Najava uprave BH Telecoma da će ugasiti N1 dolazi u vrijeme pred početak kampanje za Opće izbore u BiH, što otvara brojne sumnje, posebno pitanja kome i zašto smetaju sloboda i nezavisnost N1 televizije. Posebnu težinu ima činjenica da su rukovodeći ljudi BH Telecoma visokopozicionirani kadrovi vladajuće stranke SDA, a aktualni generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman ujedno je i predsjednik kantonalnog odbora SDA Sarajevo, blizak je suradnik stranačkog lidera Bakira Izetbegovića i njegove supruge Sebije.

Kako je N1 BiH ranije objavio, BH Telecom planira od 1. rujna ugasiti i signal Sport kluba, televizije koja je također u vlasništvu United Media, čime će publiku ostaviti bez mogućnosti da prati utakmice košarkaških Zmajeva na Europskom prvenstvu koje počinje 1. rujna, povijesni nastup Zmajica na Svjetskom košarkaškom prvenstvu koje starta 22. rujna, kvalifikacijske utakmice košarkaša za Svjetsko prvenstvo, kao i brojne druge značajne sportske događaje na koje ekskluzivna prava ima Sport klub.

BH Telecom je prije nekoliko mjeseci pretplatnicima značajno podigao cijene korištenja platforme Moja TV, pravdajući to plaćanjem prava za preuzimanje televizijskih sadržaja, pa je najava ukidanja N1, SK i drugih kanala United Media, pored već snižene cijene paketa kanala, uz dodatni zahtjev za još veće smanjenje cijene, teško objašnjiva.

Dok planira isključenje signala nezavisne međunarodne televizije N1, koja samo u BiH zapošljava 100 medijskih profesionalaca, BH Telecom u svoju kabelsku ponudu dodaje kanale Telekoma Srbije, u vlasništvu države Srbije, za koje izdvaja milijunske iznose.

Ostalo je još svega 48 sati vremena da uprava javnog poduzeća BH Telecom, u interesu javnosti BiH i svojih pretplatnika, promijeni odluku i omogući im praćenje N1 i SK.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar