Bliski suradnik prisluškivao Vučića? Vučić ne želi javno govoriti o tome

Regija 20. lip 202218:24 1 komentar
N1/ilustracija

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije u ponedjeljak htio komentirati navode iz intervjuua bivše državne tajnice u MUP-u Srbije Dijane Hrkalović koja je nekadašnjeg ministra policije i Vučićeva bliskog suradnika Nebojšu Stefanovića dovela u vezu s prisluškivanjem šefa države.

Dijana Hrkalović, i sama suočena s optužbama Tužiteljstva za organizirani kriminal u dva slučaja trgovine utjecajem, rekla je u intervjuu da je Stefanović u vrijeme dok je bio šef policije “ostvarivao neovlašteni uvid u sadržaj telefonske komunikacije Aleksandra Vučića i članova njegove obitelji” te da je štitio kriminalni klan Veljka Belivuka, optuženog za niz ubojstava i najtežih kaznenih djela.

“Pogledao sam dva puta sve što je rekla gospođa Hrkalović, ali svoje osobne dojmove ne mogu i neću javno iznositi”, rekao je danas Vučić novinarima i dodao da oni koji se time trebaju baviti “nadležni organi”.

VEZANA VIJEST

Vučić je na ceremoniji dodjele ugovora o zaposlenju liječnicima i medicinskim tehničarima, naglasio da su “nadležni organi izravno utvrdili da je bilo prisluškivanja” i da je “više od 1.600 ili 1.800 puta neovlašteno pristupano” telefonu šefa države.

Vučić je, navodno, prisluškivan tijekom komunikacije s osobama iz kriminalnog miljea čiji su telefoni praćeni jer su bili pod sigurnosnim  mjerama policije, a Stefanović je, po tvrdnjama Dijane Hrkalović, imao uvid u transkripte tih razgovora Vučića i članova njegove obitelji.

“Tražio je da mu se dostavljaju ti transkripti. Nije poduzeo protuobavještajnu zaštitu predsjednika, niti je obavijestio BIA (sigurnosno-informativnu agenciju), da oni poduzmu mjere. Tamo gdje ima prisluškivanja i čitanja tuđih komunikacija neovlašteno, tamo ima svega“, rekla je Hrkalović za provladin portal Objektiv.

Stefanović, nekadašnji Vučićev blizak suradnik, mjesecima je pod povećalom javnosti nakon optužbi da je njegov otac, koji je u međuvremenu preminuo, sudjelovao u trgovini oružjem.

Stefanović je javno doveden i u vezu s komunikacijom uporabom zaštićene aplikacije SKy s pripadnicima kriminalnih skupina, što on kategorički odbacuje i zahtjeva da nadležna tijela utvrde tko je sve koristio tu aplikaciju, s kim je i o čemu komunicirao.

Suočen s novim pritiscima u medijima Stefanović je u nedjelju popodne poručio da će, nakon optužbi Dijane Hrkalović, u narednih 48 sati odgovoriti “na sve laži” koje su o njemu izrečene, “koristeći samo istinu i argumente”.

Ustvrdio je da obe koja ga optužuju “istina plaši” pa se zato služe “najmonstruoznijim lažima”

Stefanović se do ponedjeljka kasno popodne nije očitovao o posljednjim optužbama koje bi ga mogle dovesti u situaciju da se suoči s tužiteljskom istragom o navodima da je protuzakonito imao uvid u transkripte Vučićevih prisluškivanih razgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.