Crna Gora ispituje povezanost smrti 80-godišnjaka s cjepivom AstraZenece

Regija 04. tra 202123:01 0 komentara
REUTERS/Sergio Perez

Crnogorski Institut za javno zdravlje priopćio je u nedjelju navečer da za sada nema dokaza o povezanosti cjepiva AstraZeneca sa smrću 80-godišnjeg pacijenta koji je preminuo nakon što je u subotu primio to cjepivo.

Zdravstvene vlasti neće zaustaviti akciju cijepljenja stanovništva dok se, kako su priopćili, ne dokaže jasna veza između cjepiva i smrti 80-godišnjaka koji je imao i druge kronične bolesti.

“Ne prepuštajući ništa slučaju i svjesno, savjesno i transparentno obavljajući svoj posao, Komisija za analizu neželjenih događaja nakon cijepljenja Instituta za javno zdravlje, ispituje mogućnost povezanosti smrtnog ishoda pacijenta starog 80 godina s brojnim zdravstvenim rizicima i pridruženim bolestima koji su mogli rezultirati naglom i iznenadnom smrću, s jučerašnjim cijepljenjem AstraZenecom”, navode u priopćenju, istaknuvši da su zdravstvene vlasti Crne Gore zatražile su ekshumaciju i obdukciju preminulog pacijenta radi konačnog utvrđivanja neposrednog uzroka smrti.

Kako je priopćeno, smatraju da se imunizacija treba nastaviti imajući u vidu sve trenutno dostupne podatke, kao i činjenicu da bi obustavljanje programa nosio potencijalno veći rizik po zdravlje necijepljenih uslijed mogućeg obolijevanja od covida-19.

Podsjetili su da je Europska agencija za lijekove 18. ožujka objavila da je AstraZeneca sigurna i učinkovita, a da je sedinom prošlog mjeseca Svjetska zdravstvena organizacija objavila da do tog dana nije bilo dokaza da su zdravstveni incidenti prouzrokovani cjepivom AstraZenece.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!