Dodik prijeti veleposlaniku fizičkim obračunom: “Razbio bih ga kao zvečku, za dvije minute”

Regija 20. lip 202411:05 3 komentara
Milorad Dodik
ELVIS BARUKCIC / AFP

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je lažima navode iz objašnjenja novih američkih sankcija uvedenih kompanijama u vlasništvu njegove obitelji i pri tome najavio da bi se fizički obračunao s veleposlanikom te zemlje Michaelom Murphyem.

“Puno laži, puno pretpostavki. Ne može laž biti politika”, rekao je Dodik u intervju sa tiskano izdanje sarajevskog Dnevnog Avaza.

Američka administracija proširila je popis sankcioniranih osoba i kompanija čiji je vlasnik Dodikov sin Igor, te nizu tvrtki sa sjedištem u Banjoj Luci i Laktašima, kao i UNA televizije.

Iz Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) ministarstva financija SAD-a naveli su kako te kompanije čine mrežu glavnih izvora prihoda srpskog čelnika Milorada Dodika i njegove obitelji koji su od ranije pod sankcijama zbog podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, a optužili su ih i za koruptivna djela.

Dodik tvrdi da su optužbe smiješne

Dodik pak tvrdi kako su sve optužbe neosnovane i smiješne, te da lokalno Tužiteljstvo u BiH nema nikakvih dokaza o navodom kriminalu.

Za njegov progon najodgovornijim je ocijenio aktualnog američkog veleposlanika u BiH kojega je nazvao raznim pogrdnim imenima. Dodao je kako bi se i fizički obračunao s njim navodeći kako je trenirao boks.

“Razbio bih ga kao zvečku. Za dvije minute”, istaknuo je čelnik RS-a. Na opasku novinara kako Murphy ipak nije ista boksačka kategorija, Dodik je odgovorio da je ”dovoljno velika budala.”

Na upit prijete li Bosni i Hercegovini novi ratni sukobi, Dodik je rekao kako to treba spriječiti.

“Sada treba izbjeći bilo kakav sukob. Prije mjesec dana nema tko nije u Sarajevu pričao bit će rat. Ja nisam čovjeka rata”, rekao je .

Dodik je u više navrata najavljivao odcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine na što je više bošnjačkih dužnosnika odgovorilo kako se to ne može dogoditi bez rata.

“Pijetet i sućut obiteljima stradalih”

Za UN-ovu Rezoluciju o Srebrenici čelnik Republike Srpske je rekao da je ispolitizirana navodeći kako se tamo dogodio zločin, te je izrazio “pijetet i sućut obiteljima stradalih.”

Opća skupština UN-a u svibnju je donijela rezoluciju kojom podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995., poziva na poštivanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama te na uspostavu međunarodnog dana sjećanja na taj zločin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare