DSHV čestitao SDSS-u i traži isto izborno pravo u Srbiji

Regija 19. svi 202115:42
Izvor: Dubravka Petric/PIXSELL, Ilustracija

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini čestitao je u srijedu na izbornom uspjehu Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) i ocijenio kako takvo postignuće hrvatska manjina u Srbiji ne može ostvariti zbog neprovođenja međudržavnog sporazuma dvije zemlje.

Nakon prvog kruga izbora, predstavnici SDSS-a od deset dožupana iz redova srpske zajednice imat će osam, a sličan je omjer i kada je riječ o blizu 30 mjesta gradonačelnika ili načelnika općina, to jest dogradonačelnika ili donačelnika općina, istaknuo je DSHV.

Stranka hrvatske manjine zaključuje da je Hrvatska s „institutom zajamčenih mandata na najbolji način riješila pitanje demokratske participacije nacionalnih manjina“, što je potvrđeno na proteklim izborima.

DSHV u tome kontekstu zaključuje da to pravo Hrvati u Srbiji još uvijek ne mogu ostvariti jer Srbija ne provodi međunarodnu obvezu preuzetu na temelju Međudržavnog sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. godine.

Posljedica jednostranog neprovođenja sporazuma je isključenost hrvatske manjine iz procesa donošenja odluka na svim razinama odlučivanja u Srbiji.

DSHV zato traži cjelovitu primjenu međudržavnog dokumenta i zaključuje da će do tada „Hrvati u Srbiji i dalje biti bez onoga što uživaju Srbi u Hrvatskoj“.

Vodstvo hrvatske manjine više do desetljeća traži da Srbija realizira sporazum u dijelu koji se odnosi na uvođenje instituta zajamčenih mandata u zastupničkim tijelima na lokalnoj, pokrajinskoj i republičkoj razini.

Taj je zahtjev stalno u vrhu liste otvorenih pitanja u odnosima Srbije i Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar