DW: Bruxelles ili Moskva? Sad Vučić mora odlučiti

Regija 04. tra 202212:18
Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Stari predsjednik je novi predsjednik. Za njega je prvo pitanje želi li stvarno voditi zemlju u EU. Jer, rat u Ukrajini donosi Beogradu berićetnu ponudu Bruxellesa, komentira Volker Wagener, urednik redakcije BHS na Deutsche Welleu.

Komentar urednika DW-a prenosimo u cijelosti:

„Je li itko očekivao drukčiji ishod? Aleksandar Vučić, div dječjeg lica, dobio je izbore. Stari predsjednik je novi predsjednik. Opisuju ga kao autokrata ili redatelja ‘hibridne demokracije’ i tako ga pokušavaju delegitimirati – ali recept za uspjeh ovog moćnika koji deset godina šeta s funkcije na funkciju leži u ekonomiji.

Mlađa generacija često sjedi na spakiranim kuferima, ako već odavno nije u Beču ili Frankfurtu. Oni koji ostaju rijetko imaju nešto protiv Vučića. Srpski BDP po glavi stanovnika je u prošlih pet godina porastao za zavidnih četrdeset posto. Nezaposlenost se smanjila, državni dug se držao u granicama, devizne rezerve su izdašne.

VEZANE VIJESTI

To očigledno pali jer se osjeti u hladnjaku i na bankovnom računu. Vučić, proklinjani stabilokrat koji tlači medije, dijeli radna mjesta po partijskoj knjižici i kontrolira policiju, tajnu službu i pravosuđe, nikako nije dobio izbore nacionalističkim patosom, naprotiv.

Vučićeva politika je slobodna od ideologije. Njegova SNS je catch all pokret, koji natkriljuje sve i svakog. Oporbu je pretvorio u patuljke i marginalizirao ekstremne nacionaliste – barem do ovih izbora, kada neki od njih slave povratak u parlament. Program SNS-a se zove Vučić, jedina ideologija je moć.

Ali, sada mora odlučiti: Bruxelles ili Moskva? Bliskost Beograda Moskvi, često opisivana kao ‘patološka ljubav’, nalazi se na teškom ispitu tijekom rata u Ukrajini.

Oprosti im, jer ne znaju što hoće, moglo bi se parafrazirati. Vučić, kao nekad Tito, žonglira između Istoka i Zapada. Od Rusa, takoreći najboljih prijatelja, plin stiže po prijateljskoj cijeni, ali Beograd istovremeno već 15 godina prima alimentaciju iz Bruxellesa– do sada tri milijarde eura. O ulaznici u EU se pregovara već osam godina, zavodljivo sporo.

Baš na tom mjestu stiže vjetar u leđa za malodušne pristupne pregovore. Rat u Ukrajini je svašta izvrnuo naglavačke.

VEZANE VIJESTI

Bruxelles je godinama kao mazga ponavljao zahtjeve u pravcu zemalja Zapadnog Balkana, a sada je širom otvorio vrata EU-a. Najednom se više ne radi o pravnoj državi, slobodnim medijima i borbi protiv korupcije. Sada balkanske zemlje – posebno Srbiju – valja zaštititi od Putinovih apetita. Ali, prvo se Beograd mora odlučiti.

Slavenski prijatelji su Beogradu dragi i dragocjeni. Pravoslavna braća dugo blokiraju prijem Kosova u UN. Beograd se još ne odriče takozvane kolijevke srpstva, iako je ova faktički odavno neovisna, što prihvaća pola država svijeta.

Nije čudo, dakle, da Vučić samo ispotiha podržava rezolucije UN protiv Moskve. Sankcije je odbio, ali tada su vrijedila pravila predizborne borbe u Srbiji. Sad su glasovi prebrojani, moćnik Vučić je požnjeo podršku.

Od sada je jedino pitanje što će s tom potporom? Ruski napad na Ukrajinu otvorio je Beogradu diskontnu ponudu iz Bruxellesa. To je povijesna prilika. Srbija treba biti europska. To bi bilo dobro za cijelu regiju”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar