Džaferović: BiH ne priznaje referendume proruskih separatista u Ukrajini

Regija 28. ruj 202215:36
Izvor: Armin Durgut/PIXSELL

Bosna i Hercegovina ne priznaje niti će prihvatiti rezultate separatističkih referenduma koje provedenih u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, potvrdio je u srijedu predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

“Takve referendume Bosna i Hercegovina neće nikad priznati, jer nemaju pravnu utemeljenost, predstavljaju grubi napad na Povelju UN-a s ciljem nasilne aneksije teritorija suverene države, a, na koncu, osim nelegalnosti, ove referendume nedemokratskim čini i to što se održavaju u uvjetima vojne okupacije”, stoji u posebnoj izjavi koja je medijima dostavljena iz Džaferovićeva ureda.

VEZANE VIJESTI

Predsjedatelj Predsjedništva BiH naveo je kako, sukladno ranije usvojenim stajalištima o ratu u Ukrajini, BiH dosljedno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet te zemlje te će ostati dio apsolutne većine međunarodne zajednice, koja je kroz rezoluciju Opće skupštine UN-a o agresiji na Ukrajinu i druge akte potvrdila ovo opredjeljenje.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je pak iskazao potporu referendumima koje su proruski separatisti organizirali u Ukrajini s nakanom da pokušaju dati pravne temelje za rusku aneksiju tih teritorija.

“Ruski narod živi u tim područjima i stoga njihovu želju tretiramo s razumijevanjem i vjerujemo da su njihov izraz i želja da se pridruže Rusiji objektivni”, izjavio je Dodik uoči provedbe referenduma. Kazao je to neposredno nakon što se vratio u BiH iz Moskve, gdje se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i tamo iskazao potporu njegovoj politici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar