Džaferović i Komšić sretni zbog rezultata Macrona i Goloba, Dodik baš i ne

Regija 25. tra 202209:45 1 komentar
N1

Članovi Predsjedništva BiH odvojeno su čestitali pobjedu Emmanuelu Macronu na predsjedničkim izborima u Francuskoj kao i Robertu Golobu koji će dobiti priliku voditi novu slovensku vladu, no već iz čestitki postalo je jasno kako Milorad Dodik nije oduševljen takvim ishodima.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović Macronu je čestitku uputio odmah nakon što su postali jasni rezultati nedjeljenog glasanja navodeći kao je takav ishod iznimno značajan signal kojega su Francuzi poslali u delikatnom trenutku za Europu i cijeli svijet.

“Vjerujem da ćemo nastaviti unaprjeđivati i jačati prijateljske odnose naših država, na korist naših građana, kao i da će Bosna i Hercegovina, uz snažnu potporu Francuske, napredovati na svom putu ka Europskoj uniji i NATO savezu”, stoji u Džaferovićevoj čestitici starom-novom francuskom predsjedniku.

Dodik je čestitku poslao u ponedjeljak, a u noj je i neobičan poziv Macronu da se njih dvojica sastanu nasamo kako bi mu Dodik objasnio što se zapravo zbiva u BiH.

Sugerirajući kako je francuski predsjednik loše informiran o stanju u BiH, Dodik koji je ranije iskazivao neskrivene simpatije prema Marine Le Pen sada podsjeća Macrona da mu je sastanak nudio još u jesen prošle godine. Budući da odgovor nije dobio, opet nudi sastanak u cilju “zajedničkog iznalaženja kompromisnog rješenja za izlazak iz novonastale situacije”, misleći pri tom na stanje u BiH i na zapadnom Balkanu.

“Otvoren sam za susret u što skorijem terminu koji predložite i spreman da to bude ili na neutralnom terenu po vašem izboru ili u nekoj od vaših institucija”, napisao je Dodik.

Dan uoči slovenskih parlamentarnih izbora Dodid je podržao Janeza Janšu u utrci za novi premijerski mandat.

“Mom prijatelju puna podrška na sutrašnjim izborima u Sloveniji”, objavio je Dodik na svom novootvorenom Twitter profilu uz zajedničku fotografiju s Janšom. Do ponedjeljka čestitku Golobu nije poslao.

Dodik i Janša posljednjui put su se sastali u studenome u Ljubljani a odlazeći slovenski premijer je bio među rijetkim europskim dužnosnicima koji su imali razumijevanje i strpljenje izravno razgovarati s vođom bosanskih Srba čiji potezi neprestano dovode do zaoštravanja političke krize u BiH.

Dodiku je nakon smjene na čelu slovenske vlade jak oslonac ostao samo mađarski premijer Viktor Orban. Njemu je Dodik više nego srdačno čestitao pobjedu na izborima u Mađarskoj ranije u travnju a Orban je uzvratio porukom zahvalnosti dodajući kako će on i njegova vlada nastaviti promovirati stav po kojemu bi dužnosnicima Europske unije “bolje bilo da razgovaraju sa liderima regije nego da govore o njima”.

Za Džaferovića i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića nema pak dvojbe kako je nova vlada u Sloveniji put za bolju suradnju dvije zemlje.

“Uvjeren sam da će vaš pokret (Sloboda) zajedno sa ostalim demokratskim snagama u Sloveniji, donijeti pozitivne promjene ne samo u Sloveniji nego i šire, kao i to da ćemo ojačati suradnju između naših prijateljskih zemalja na načelima slobode, demokratskih i civilizacijskih vrijednosti”, napisao je Golobu Komšić ne krijući radost zbog smjene vlade u Sloveniji.