Hrvati i katolički biskupi u Srbiji pozdravili izbor Porfirija za patrijarha

Regija 19. velj 202116:51
Podijeli:
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov pozdravio je u petak izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za novoga poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog njegova poznavanja srpsko-hrvatskih odnosa i zauzimanja za ekumenski dijalog.

“Za Hrvate u Srbiji, koji su u velikoj većini katolici, izbor 46. patrijarha SPC-a u osobi dosadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija čini se važnim jer je bio živo involviran kako u odnose između Katoličke i Srpske pravoslavne crkve tako i u hrvatsko-srpske odnose“, rekao je Tomislav Žigmanov.

Dodao je da Hrvate u Srbiji hrabri činjenica da novoizabrani patrijarh SPC-a dolazi iz Zagreba u Beograd bez ikakvih prijepora, jer su ga dobro prihvatili i Katolička Crkva i vlasti u Hrvatskoj.

PROČITAJTE JOŠ

Žigmanov smatra da novi poglavar SPC-a može pridonijeti relaksiranju ukupnih hrvatsko-srpskih odnosa i razvijanju ekumenskih odnosa između dviju Crkava.

“Cijenimo i njegovu zauzetost za boljitak pravoslavnih vjernika i Srba u Hrvatskoj, pa očekujemo da će moći razumjeti što znači i zauzetost ovdašnjih crkvenih i političkih prvaka za dobro ovdašnjeg hrvatskog puka“, naveo je čelnik DSHV-a.

Izbor Porfirija za novoga poglavara SPC-a pozdravili su i katolički biskupi u Srbiji okupljeni u Međunarodnu biskupsku konferenciju sv. Ćirila i Metodija.

Predsjednik konferencije, zrenjaninski biskup Ladislav Nemeth priopćio je da predstavnici Katoličke crkve u Srbiji “pružaju ruku suradnje sa željom da svaki prema svojoj od Duha Božjeg povjerenoj misiji, pridonesemo napretku kako naših crkava, tako i svih ljudi dobre volje u Srbiji“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar