Hrvatski diplomat nepoželjan u Srbiji: “Izašao je iz okvira diplomatskih normi”

Regija 20. stu 202320:04 2 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije donijelo je odluku da Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, proglasi personom non grata.

Odluka je donesena je u skladu s člankom 9. Bečke konvencije koji regulira diplomatsko-konzularne odnose, objavljeno je na stranicama resornog ministarstva.

“Tijekom profesionalnog angažmana u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Ovom prilikom uručena je diplomatska nota hrvatskom veleposlaniku Hidajetu Biščeviću“, dodaje se u priopćenju.

Kako se navodi, Ministarstvo kojem je na čelu Ivica Dačić žali zbog ponašanja spomenutog diplomata u proteklom razdoblju koje ne pridonosi unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske, dobrosusjedskoj suradnji i ukupnom podizanju razine mira i stabilnosti u regiji.

Ministarstvo je u priopćenju izrazilo i očekivanje da će Srbija i Hrvatska zajedničkim snagama graditi međusobno povjerenje, s ciljem ostvarenja zajedničke europske budućnosti.

Ne spominje se kako je točno Šnajder izašao iz okvira diplomatskih normi, ali u članku spomenute Konvencije navodi se da “država primateljica može u svako doba i bez obveze obrazlaganja svoje odluke, obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata ili da bilo koji drugi član osoblja misije nije prihvatljiv”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.