Janša ili Golob? U Sloveniji otvorena birališta

Regija 24. tra 202207:50 > 07:50 1 komentar
Slovenija izbori
REUTERS/Borut Zivulovic

U Sloveniji su u sedam sati otvorena birališta na kojima će Slovenci izabrati novi parlament, a time i novu koalicijsku vladu koju će, prema anketama, najvjerojatnije sastaviti dosadašnji premijer Janez Janša ili 55-godišnji menadžer Robert Golob.

Stranka Pokret sloboda, koju je prije nekoliko mjeseci osnovao inženjer elektrotehnike Golob, ima s 26,3 posto potpore malu prednost za osvajanje relativne većine mandata u odnosu na Slovensku demokratsku stranku (SDS) sadašnjeg premijera koja može računati na 25,5 posto glasova.

VEZANA VIJEST

Pravo glasa ima skoro 1,7 milijuna birača koji će 90 zastupnika u novom Državnom zboru (parlamentu) birati među više od 1400 kandidata s 20-ak kandidacijskih lista političkih stranaka i udruga.

U utrci za poziciju treće najjače stranke izjednačeni su Ljevica (8,8 posto) i socijaldemokrati (8,6 posto).

Izborni prag od četiri posto sigurno će prijeći i demokršćanska Nova Slovenija (7,8 posto), a na rubu praga su centristička stranka Povežimo Sloveniju (PoS) i stranke Alenke Bratušek (SAB) i Marijana Šareca (LMŠ).

Očekuje se veća izlaznost na ovim izborima u odnosu na one prije četiri godine, kad je svoj glas dalo manje od 53 posto upisanih u biračke popise.

U večernjim se satima očekuju službeni privremeni rezultati koji će dati jasniju sliku o rezultatu izbora.

Analitičari smatraju da bi za stabilnu buduću vladu u koaliciji trebale biti najmanje tri ili četiri stranke s oko 55 mandata u novom parlamentu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.