Jesu li Janša i Vučić koristili državne institucije za obračun s protivnicima?

Regija 26. sij 202317:39
Shutterstock Editorial / Profimedia

Slovenske i srpske vlasti su prije izbora međusobno pomagale jedni drugima u pronalaženju informacija o političkim protivnicima, piše portal Necenzurirano. Prema neslužbenim informacijama, srpski Ured za sprječavanje pranja novca došao je do podataka o poslovanju tvrtke Gen-I na čijem je čelu bio aktualni slovenski premijer Robert Golob, a slovenski ured navodno je došao do podataka o Vučićevim protukandidatima Draganu Đilasu i Draganu Šolaku.

Necenzurirano piše kako slovenski Nacionalni istražni ured prikuplja obavijesti zbog razloga sumnje na počinjenje kaznenog djela, prenosi N1 Slovenija.

Srpski ured navodno je došao do podataka o transakcijama srpske podružnice slovenske energetske kompanije Gen-I, koju je do jeseni 2021. vodio aktualni slovenski premijer Robert Golob. Na travanjskim parlamentarnim izborima Golobova stranka pobijedila je stranku SDS bivšeg premijera Janeza Janše.

Slovenski ured navodno je došao do informacija o dvojici protukandidata dugogodišnjeg srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Riječ je o bivšem gradonačelniku Beograda i predsjedniku oporbene Stranke slobode i pravde (SSP) Draganu Đilasu i Draganu Šolaku, osnivaču i suvlasniku United Groupa, koji u Sloveniji posjeduje telekomunikacijskog operatera Telemach i internetski portal N1, prenosi Necenzurirano.

SDS je zainteresiran za poslovanje srpskog Gen-ija

Na stranici stoji da su dva ureda u tome međusobno surađivala, a prema kronologiji događaja postoji mogućnost da je suradnja potaknuta dogovorom na najvišoj razini. Napominju da je Vučić u kolovozu 2021. posjetio strateški forum na Bledu i sastao se s Janšom.

Necenzurirano ističe da su informacije o transakcijama srpskog Gen-ija objavljivali slovenski mediji bliski SDS-u. Planet TV je i prije izbora izvijestio o transferima srpskog Gen-I-ja u crnogorsku tvrtku MB Consulting u vlasništvu Martina Berišaja, veleposlanika Kosova u Hrvatskoj. Ove podatke od financijskih vlasti u Crnoj Gori dobio je srpski Ured za sprječavanje pranja novca, a nalog je stigao iz Slovenije.

SDS već duže vrijeme tvrdi da želi osnovati parlamentarno istražno povjerenstvo za afere Gen-i, ali nemaju dovoljno zastupnika. Zbog toga je najveća oporbena stranka kritična prema bivšem partneru, stranci Nova Slovenija (NSi).

Posljednjih dana predstavnici SDS-a i mediji naklonjeni ovoj stranci opet su često govorili i izvještavali o ovim transakcijama. Saborski zastupnik SDS-a Žan Mahnič premijeru je u utorak postavio zastupničko pitanje u vezi s tim. Kao i mnogo puta do sada, Golob je u odgovoru ustvrdio da Berišaja nikada nije upoznao, dok se Berišaj i Janša, po njegovim riječima, “jako dobro poznaju”.

Necenzurirano tvrdi da slovenski Ured za pranje novca, na čijem je čelu tada bio Damjan Žugelj, nije imao ovlasti pristupiti informacijama o transferima iz Gen-i grupe, koje slovenski mediji otkrivaju od travnja prošle godine. Informacija bi u Sloveniju trebala stići preko srpskog ureda, objašnjava portal.

Nekoliko mjeseci prije sastanka Janše i Vučića na Bledu, direktor srpskog ureda Željko Radovanović javno je najavio da će informacije o Đilasu biti pribavljene preko međunarodne mreže financijskih vlasti, prenosi i Necenzurirano.

Kako stoji na stranici, slovenski je ured krajem studenoga 2021. pokrenuo postupak protiv Đilasa i preko međunarodne mjenjačnice tražio podatke od Švicarske, gdje Đilas posjeduje tvrtku Open International. Srpski mediji, bliski Vučiću, već su u ožujku 2021. izvještavali o tvrtki Open International i o nizozemskoj tvrtki Askanius, s kojima se Đilas navodno povezuje. Prema pisanju srpskih medija, Askanius je imao 5,7 milijuna eura na računu na Mauricijusu, no Đilas je to odlučno demantirao i ustvrdio da se radi o lažnoj vijesti.

“Peca” li slovenski ured na Vučića?

Vučiću naklonjeni mediji već duže vrijeme tvrde da Đilas i Šolak rade zajedno jer ga žele srušiti. Ti mediji srpskog predsjednika prikazuju kao velikog borca ​​protiv korupcije. Među rijetkim srpskim medijima koji su kritični prema srbijanskom predsjedniku je N1, a Vučić ne krije nezadovoljstvo njime.

Necenzurirano navodi da je Vučić 7. studenog 2021. javno najavio iznošenje dokaza o tome “koliko su novca Dragan Đilas i Dragan Šolak dali lobistima koji su radili za kosovske Albance i zagovarali bombardiranje, a sada rade na uništenju Republike Srpske”. “. Istog dana srpska stranica novatv.rs optužila je Đilasa i Šolaka da su američkim lobistima platili 30 milijuna dolara za uvođenje sankcija Srbiji. Novatv.rs je medij naklonjen vlastima, a svojim imenom najvjerojatnije namjerno oponaša srpsku stranicu Nova TV koja je u vlasništvu Šolakove tvrtke United Group.

Necenzurirano piše da je slovenski ured u studenom 2021. počeo prikupljati podatke sa Šolakovih bankovnih računa te s računa njegovih kolega i poslovnih partnera nekih slovenskih tvrtki u vlasništvu United grupe. Akcijom je navodno obuhvaćeno više od stotinu fizičkih i pravnih osoba, pa se Necenzurirano pita je li riječ o curenju podataka.

Dragan Šolak
United Grupa

Šolakovu kupnju TSMedie navodno je zaustavio Janša osobno

Dragan Šolak 33-postotni je vlasnik nizozemske tvrtke United Group koja posjeduje nekoliko tvrtki u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i drugim europskim zemljama. Među njima su i emiteri televizijskog programa te web stranice N1 i Sportklub. Sportklub je bio nositelj prava za prijenos engleske nogometne lige u Srbiji, a zatim je prava otkupio srpski državni telekomunikacijski operater Telekom Srbija koji je plaćao čak 100 milijuna eura po sezoni, odnosno pet puta više nego što je za ista prava plaćao Sportklub. Osnovano se sumnja da iza kupnje tih prava, koja služe za obračun sa Šolakom, stoji Vučić.

I u Sloveniji je United Group vlasnik i izdavač N1 i Sporkluba. United je 2017. pokušao kupiti Pro Plus, najveću komercijalnu televiziju u zemlji, ali nije dobio zeleno svjetlo Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK), pa je odustao od kupovine 2019. Tada je bio spreman platiti 10 milijuna eura za Planet TV, ali mu ga je Telekom Slovenije, u kojem država ima većinski udio, za vrijeme vlade Marjana Šarca odbio prodati. Telekom je zatim 2020. prodao Planet TV mađarskoj tvrtki TV2.

United Group je pretprošle godine htjela kupiti tvrtku TSMedia koja je također bila u vlasništvu Telekoma i izdaje portal Siol.net. Iako je United nacionalnom Telekomu za ovaj portal nudio čak pet milijuna eura, odnosno tri milijuna eura više od drugog ponuđača, ponovno mađarske TV2, Telekom Slovenije stopirao je prodaju. Tadašnji predsjednik Uprave Telekoma Cvetko Seršen, inače član SDS-a, objasnio je da su naknadno uvidjeli kolike su mogućnosti na tržištu za TSMediju. Prema neslužbenim informacijama koje ima N1 Slovenija, tadašnji premijer Janša osobno je odlučio da se prodaja TSMedie zaustavi ili da se United Siola ne kupi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar