Kako se prekid visoke trudnoće obavlja u Sloveniji?

Regija 06. svi 202206:48 > 06:50 0 komentara
N1

Slovenski liječnik Adolf Lukanovič za N1 je objasnio kako u toj zemlji izgleda prekid trudnoće nakon 10. tjedna.

Rekao je kako u Sloveniji svaka regionalna bolnica ima ginekološko-porodiljni odjel i da tamo općina dirigira komisiju prvog stupnja.

“Do 10. tjedna to je liberalno i osim prijave ne treba ništa. Komisija prvog stupnja istražuje slučajeve do 12. tjedna, ako je više od 12 tjedana onda ide na komisiju drugog stupnja.

VEZANE VIJESTI

Ima i žena iz različitih zemalja, Hrvatske, Mađarske, Poljske… Godišnje ima oko 50 takvih sluačjeva. Iz Hrvatske ima najviše 10 slučajeva godišnje. Svi ti slučajevi idu redovno na stručno istraživanje. Najprije to u obzir uzima komisija koja se nekad zvala Komisija za pobačaj, danas se to zove Konzijium za rješavanje razvojnih abnormalnosti kod fetusa. Mi tu detaljno istražujemo nalaze i je li indikacija opravdana”, rekao je.

Objasnio je i kako sve žene koje se obrate komisiji u Sloveniji moraju ispuniti molbu u kojoj trebaju navesti svoj problem te uz to priložiti sve nalaze.

“Nakon toga naši stručnjaci analiziraju je li to to. To je pregled sa stručnog stajališta, onda to ide na formalno-pravni nivo. To je komisija prvog stupnja, ako je više od 12 tjedana onda ide na drugostupanjsku.

U komisijama nisu samo ginekolozi, tu je psihijatar, socijalni radnik i internist. Znamo da su kod nas jako liberalni postupci jer se kod nas upotrebljava i tzv. socijalno-psihološka edukacija”, kaže.

Može li dijete preživjeti?

Komentirao je i navode hrvatskih liječnika koji dvoje što u slučaju ako dijete preživi:

“To nije moguće. Ja sam predsjednik Komisije više od 15 godina i takvog slučaja nema. Morate znati da prekid trudnoće preko 22. tjedna znači posebni postupak, radi se o feticidu i treba roditi to mrtvo dijete. Danas je ultrazvučna dijagnostika toliko uznapredovala, tu nema grešaka. Ako to nije rađeno prema smjernicama, onda su greške moguće.

Nikad se nije dogodilo da plod preživi. Vidite na ultrazvuku prekid rada srca i tu nema greške”, objasnio je.

Dodao je i kako je moguće da Hrvatska nema stručnjake koji su obrazovani za to.

Koliko traje postupak u Sloveniji?

“Druga stvar je upotrebljavanje priziva savjesti. U Sloveniji smo ispod 10% kolega koji imaju priziv savjesti jer treba znati da je to javni sektor i prema obavezama svakog zaposlenog u javnom sektoru. Tu se ne radi samo o pobačajima, radi se sterilizaciji, potpomognutim oplodnjama, uzimanju organa od preminulih…”.

Naposljetku, koliko postupak traje u Sloveniji?

“To ide jako brzo. Te Komisije se sastaju jednom tjedno, četvrtkom je Komisija, a u ponedjeljak je Konzilijum za malformacije. Od uloge u socijalnoj službi do izvođena postupka ne može biti vše od 10 do 14 dana. Ako se već odlučimo za prekid onda je bolje da se to što prije napravi”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!