Kaos u Ljubljani: U nasilnim prosvjedima ozlijeđeni policajci, ima uhićenih

Regija 15. ruj 202120:38 > 22:57 4 komentara
Borut Živulovič/BOBO

Protivnici mjere za suzbijanje covida-19 u srijedu navečer su se okupili na Trgu republike u Ljubljani. Oni su kritizirali vladu skandirajući da podnese ostavku. Nakon dva sata zapalili su baklje i počeli ih bacati na Parlament Slovenije, javila je N1 Slovenija.

Prosvjednici, koji su se okupili danas na Trgu republike u Ljubljani, imali su dva zahtjeva: Promjenu mjera za suzbijanje virusa covid-19 u preporuke i prijevremene izbore.

Prije prosvjeda organizatori su pozivali na miran skup, no incident se dogodio čim je nepoznata osoba bacila bocu na jednog od policajaca koji su čuvali skup. Okupljeni su se približili i ulazu u zgradu Parlamenta. Policija je stoga pojačala svoju prisutnost ispred Narodne skupštine.

Prisutni su zapalili navijačke baklje i počeli ih bacati na Parlament Slovenije. Jedna od baklji pala je ne sredinu nadstrešnice iznad vrata i izgorjela. Policijski helikopter kružio je iznad Ljubljane, javlja reporter N1.

Dok se gomila približavala parlamentu i bacala baklje, policija je odgovorila suzavcem i rastjerala ih. Zatim su nekoliko puta upotrijebili i vodene topove. Mnogi prosvjednici pobjegli su i povukli se do križanja Šubičeve i Slovenske ceste, a baklje i suzavac nastavili su letjeti. Prosvjednici su nastavili bacati kamenje na parkirani policijski automobil.

N1

“Kad igramo nogomet, Viole i Green Dragons su na suprotnim obalama, a kad je u pitanju Slovenija, oni se skupa”, kazao je jedan prosvjednik potvrdivši navode kako na skupu sudjeluju dvije najveće navijačke skupine u ovoj zemlji.

Okupljeni na skupu također su doveli u pitanje sve znanstvene dokaze i nepobitne činjenice o koronavirusu i cjepivima.

Nekoliko ozlijeđenih policajaca, nekoliko uhićenih

Reporter N1 Miha Orešnik javio je kako se situacija u Ljubljani iza 22 sata počela smirivati.

Današnji je prosvjed počeo mirno, no oko 20 sati je eskalirao u nasilje.

Policija je prosvjednike otjerala od Parlamenta. Letjele su boce, kante za smeće, kamenje, baklje itd. Policija je reagirala suzavcima i vodenim topovima. Prema nekim informacijama situacija u Ljubljani se smirila, no u zraku se još iza 22 sata osjećao suzavac.

Oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs koji je usporedio ove prosvjede s onima 5. studenog kad je bilo dosta nasilno, 15 ozlijeđenih policajaca i jedan reporter, te rekao da se “vidi lijevi fašizam u praksi”.

Policija je za N1 rekla da je nekoliko policajaca ozlijeđeno kao i da je nekoliko prosvjednika uhićeno, no točnih brojki još nema.

Borut Živulovič/BOBO
N1
N1
Borut Živulovič/BOBO
Borut Živulovič/BOBO
Borut Živulovič/BOBO
N1
N1
Borut Živulovič/BOBO
Borut Živulovič/BOBO

Epidemiološka situacija u Sloveniji

U međuvremenu, epidemiološka slika u zemlji nastavlja se pogoršavati. U utorak je nakon 6.645 PCR testova potvrđena zaraza kod 1.364 novozaraženih. Na intenzivnoj njezi liječi se 76 osoba, a umrlo je čak šest pacijenata s covidom-19.

Prema Nacionalnom institutu za javno zdravstvo Slovenije, u zemlji je trenutno 11.238 aktivnih slučajeva infekcije.

N1

Iako je interes za cijepljenje sve veći, još uvijek nije postignut dovoljan obuhvat cijepljenjem. Trenutno je 50 posto ljudi cijepljeno jednom dozom, a 45 posto ili 947.759 osoba je potpuno cijepljeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare